Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fem frågor till Marie Fors

Marie Fors är Förvaltningen för kulturutvecklings turismutvecklare med en passion för kommunikation, skog och hållbar turismnäring. Hon motiveras av att få ihop alla delar i ett projekt till en samstämd och väl fungerande helhet och ser en oerhörd potential för utveckling i Västra Götaland.

Vem är du? 

Jag är utbildad jägmästare och marknadskommunikatör. Mitt första jobb som jägmästare gick ut på att åka runt och tala med ungdomar för att få dom att intressera sig för att arbeta inom skogsindustrin. Jag har alltid älskat att resa i Sverige och i världen. Mitt intresse för hållbar turism väcktes när  jag jobbade med ett återbeskogningsprojekt på Sri Lanka. Efter diverse jobb som kommunikatör och kurssamordnare inom skogsbranschen började jag på mitt första jobb för Förvaltningen för kulturutveckling, som projektsamordnare av Sveriges längsta gatufest, Festa via 190.

Vad arbetar du med just nu?

Våren 2016 fick jag drömjobbet som regional utvecklare på Förvaltningen för kulturutveckling. Det är mycket jobb med pilgrimsleder för mig just nu. Inom Västra Götaland finns ungefär 100 mil pilgrimsleder och vårt mål är att lyfta nivån på en hel del av dom. Vi vill delta på turistmässan i Berlin i mars 2019, och då hoppas vi kunna kommunicera ut våra pilgrimsleder på den internationella marknaden. Men för att göra det behöver de vara kvalitetssäkrade enligt Europeisk standard. Besökarna ska kunna bo, äta och transporteras till och från lederna. Sedan håller jag också i årets Festa Via 190 och arbetar med kommuner som vill utveckla sin natur- och kulturturism.

Vad kan du hjälpa till med, vad kan du göra för till exempel kommunerna?

Hållbarhet är min hjärtefråga, jag utbildade mig i hållbar turism på en masterutbildning i England. Det vill jag använda för att hjälpa till att utveckla besöksmålen i Västra Götaland. Jag har på olika håll i världen sett så många dåliga exempel på vad turism kan innebära. Turismen behövs men det måste ske på ett sätt så att det inte förstör, det är det jag brinner för.

För pilgrimslederna är det så att kommunerna blir huvudmän för var sin del. Min roll är att ha en överblick och att stötta, inspirera och försöka få till att man ”drar åt samma håll”, så det blir enkelt för vandraren, som inte bryr sig om kommungränser. Jag har bra nätverk som jag gärna delar med mig av och vill gärna få till en dialog mellan kommunernas förvaltningar för att få en samsyn om exempelvis vandringsleder.

Vilken är den största utmaningen med ditt jobb?

Att få rätt personer att göra rätt saker på rätt tidpunkt. Men jag tror att det går för att det finns så många människor som är entusiastiska och duktiga på det de gör. Det gäller bara att vi alla har samma mål. 

Har du något drömprojekt eller drömjobb?

Pilgrimsprojektet är fantastiskt kul. Innan jag fick det här jobbet kunde jag inte drömma om att det fanns ett jobb där man fick ihop skog, kommunikation och hållbar naturturism. Och dessutom få göra det i en så stor och fantastisk region. Med så varierande och vacker natur och med så många underbara eldsjälar. Så det här är mitt drömjobb och skulle jag önska mig något mer så vore det att kommunerna i än högre grad ska komma och be att få vara med. 

Aktuella projekt

Marie Fors jobbar bland annat med:

Utveckling av pilgrimsleder i Västra Götaland.

Kontakt

Marie Fors
Utvecklare natur- och kulturturism
Mobil: 070-020 66 15
E-post: marie.c.fors@vgregion.se
Senast uppdaterad: 2016-07-07 14:16