Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fem frågor till Monica Gustafsson

Hon beskriver sitt jobb som koppleriverksamhet, och även om det är ett skämt finns det en viss sanning i det. Monica Gustafsson är nämligen expert på att se till att kommuner, museer och människor kommer i kontakt och kan hjälpas åt i frågor som rör kulturarv; gärna kopplat till identitet. Inte minst projektet Spektrum som ökar kunskapen om romer i synnerhet och nationella minoriteter i allmänhet är ett sådant exempel.

Vem är du? 

Jag jobbar som utvecklare inom det regionala området, vilket innebär att jag försöker ha kontakt med Västra Götalands 49 kommuner i den mån det går. Jag brukar arbeta med frågor som rör arkiv, bibliotek och museer, eller på något sätt knyter an till det området. Det handlar mycket om ett kulturarv som både kan vara materiellt och immateriellt, och där också identitet kommer in.

Vad arbetar du med just nu?

Just nu arbetar jag med projektet som heter Spektrum, som handlar om nationella minoriteter i allmänhet och om romer i synnerhet. Vi har fått pengar från regionens kulturnämnd och håller på att producera en liten utställning; Romer - en av fem nationella minoriteter, som ska visas på tio platser i regionen och som framför allt vänder sig till tjänstemän och politiker i kommunerna. Det känns viktigt i allra högsta grad viktigt. För att citera en av de romska föreläsarna: "om det nu har tagit så lång tid att lösa den romska frågan, så kanske man ska lära sig av det när det gäller integrationen i allmänhet."

Vad kan du hjälpa till med, till exempel riktat mot kommuner?

Vi har ju skojat och kallat det en koppleriverksamhet, för det handlar väldigt mycket om att knyta kontakter, till exempel mellan små kommuner eller små museer som har ungefär likartade frågeställningar. Jag kan hjälpa att till att skapa nätverk, fixa föreläsningar kring olika teman eller med information om vad som händer på nationell nivå. Exempelvis jobbar jag ju som projektledare för Arena 49, en mässa där kommunerna i Västra Götaland kommunerna kan mötas, få inspiration och visa hur de själva jobbar med natur- och kulturarv. 

Vad är den största utmaningen i ditt arbete?

Den största utmaningen är att förklara vad natur- och kulturarv är. Jag får väldigt mycket frågor i stil med "ja, men då handlar det väl om historia och museum?", och om det ligger utanför det så vet man inte riktigt var man ska göra av det. Där tror jag att det som vi jobbar med är jätteviktigt; att försöka visa att kulturarvet är både materiellt och immateriellt. Det har med människor och identitet att göra, inte bara med plats. Vi har inte rötter som går rakt ner i jorden utan vi flyttar på oss och tar med kulturarvet, och att visa det är en av de största utmaningarna vi har.

Och om du får önska; vad är ditt drömprojekt?

Egentligen jobbar jag med mitt drömprojekt nu; Spektrum, i och med att det har utvecklats tillsammans med de här grupperna och kommunerna som varit involverade och engagerade. Det ska bli väldigt, väldigt spännande att se vart det landar någonstans. Utställningen ska turnera runt till slutet av 2017, och det vore roligt om vi sedan kunde avsluta med någon form av festival - hoppas det!

 

Vill du ha kontakt med Monica?

Monica Gustavsson
Utvecklare
Mobil:0706-46 12 74
E-post: monica.i.gustafsson@vgregion.se

Aktuella projekt

Monica Gustafsson jobbar bland annat med följande projekt:

Spektrum - kultur, demokrati och mänskliga rättigheter

Kulturarvsakademin

Senast uppdaterad: 2016-07-04 09:21