Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fem frågor till Björn Ohlén

Platsutveckling, industrihistorisk turism, grön infrastruktur och lokalt engagemang som sträcker sig ända in i EU:s korridorer. Möt Björn Ohlén, utvecklare i Förvaltningen för kulturutveckling, som brinner för att hålla landsbygden vid liv.

Men vi börjar från början, med den kanske svåraste frågan; vem är du?

Jag är Björn Ohlén (som Zlatan skulle uttryckt sig ) och har jobbat i Förvaltningen för kulturutveckling, f.d.Västarvet sedan år 2000. De första 11 åren med byggnadsvård och de sista fem som utvecklare med inriktning på näringsutveckling.

Vad jobbar du med just nu?

Som utvecklare i Förvaltningen för kulturutveckling har man ganska många bollar i luften samtidigt. Jag är projektledare för ett utvecklingsprojekt kring industrisamhällets omvandling i Västra Götaland och ett fyraårigt EU-projekt som heter CHRISTA och som handlar om att utveckla kulturturismen kopplat till industrihistoriska platser.

Utöver detta är jag inblandad i många mindre projekt och några längre processer som kopplar ihop kulturarv och regional utveckling. Det som upptar mest tid och engagemang är LAB190 där vi tillsammans med en rad aktörer arbetar för ett storstadsnära modellområde för hållbar utveckling och implementering av så kallad grön infrastruktur längs väg 190, mellan Nossebro och Göteborg.

På vilket sätt kan du hjälpa eller vara ett stöd till kommuner, föreningar eller liknande?

Det vi kan bidra med är dels vår specialistkompetens inom natur- och kulturarv, dels en regional överblick och samordning. I bästa fall kan vi sätta in ett initiativ i ett regionalt sammanhang, koppla samman det med andra initiativ och skapa ett mervärde.

Vilken är den största utmaningen?

Den största utmaningen för mig är att intresset för kulturarv och platsutveckling är så stort att man inte hinner med. Den stora mängden aktörer gör också arbetet komplext. Gemensamma målbilder är viktigt och upptar en stor del av mitt jobb.

Har du något drömprojekt?

Dagar då jag är ambitiös skulle jag vilja samla regionala och lokala resurser kring en kraftfull och långsiktig satsning på platsutveckling. Med alla erfarenheter samlade, så skulle jag en vacker dag vilja göra en bok om det fantastiska arbete som ideella krafter gör för att hålla liv i och utveckla de mindre befolkade delarna av Västra Götaland.​

Vill du ha kontakt med Björn?

Björn Ohlén
Utvecklare, Förvaltningen för kulturutveckling
Tfn: 0708-723769
bjorn.ohlen@vgregion.se
Senast uppdaterad: 2016-07-04 09:21