ULL FÖR LIVET-                  Småskaligt, inhemskt ullhantverk

ull för livet

Älskade ull! Ingen annan fiber är så hållbar, praktisk och finns i ett sådant överflöd som ullen. Sveriges textila hemslöjdskonsulenter har producerat en vandringsutställning  som handlar om den fantastiska svenska ullen. Utställning visas på TextilMuseet i Borås t.o.m. 13 januari 2019.

I Sverige har vi 578 000 får som ger ca 1000 ton ull per år. Det mesta av den ullen slängs! All ull lämpar sig inte för textil förädling men det finns andra användningsområden. I en gemensam strävan mot ett hållbart samhälle vill vi att fler ska få upp ögonen för svensk ull.

Utställningen presenterar småskaligt inhemskt ullhantverk och visar ullens fördelar och varierande användningsområden. Ullen kommer från svenska får och garnet är spunnet på svenska spinnerier. Förutom utställningen erbjuds workshops, kurser, föreläsningar etc.

Vandringsutställningen är framtagen av Sveriges hemslöjdskonsulenter/regionala utvecklare som strävar efter att skapa samverkan och lyfta ullnäringen i landet ur ett hantverks- och kunskapsperspektiv.

Utställningen visas i samverkan med Västarvets hemslöjdskonsulenter.
Sveriges hemslöjdskonsulenters inspiration för textilt hantverk: www.textilhemslojd.se

Nämnden för Hemslöjdsfrågor: www.nfh.se

 

Program: ULL FÖR LIVET

20 oktober Invigning

13.00 Vernissage
14.00 Kerstin Paradis Gustafsson författare och ”ullvetare” berättar om sitt förhållande till ullen och om ett av UNESCO:s Världsarv – de filtade ullmattorna i Kirgizistan.
Spinncafé
Öppen Workshop - tova ormar och armband
Vernissagedagen är en del av Föreningsdagen. Om du vill ha en fullmatad dag på museet så är denna dag något för dig.

Höstlovsaktivitet v. 44 tisdag och onsdag

Torrtvoning för barn. Höstlovslediga barn är välkomna till TextilMuseet för att prova på att torrtovning. Kanske blir det en rolig lite figur, ett smycke eller en nyckelring.

10 november Spinn på stödd slända 

Tid: 10-16
Pris: 750 kr, materialkostnad tillkommer
Plats: TextilMuseet Borås

Kurs i att spinna på stödd slända med Josefin Waltin. Josefin Waltin är spinnlärare och inriktad i första hand på olika sländtekniker, men också på hela processen från en nyklippt fäll till ett färdigt garn. Josefin bloggar om spånad och driver en Youtubekanal där hon lägger upp instruktiva och domkumentära spinnfilmer. 
Anmälan till SENSUS, 033-204158, mer information kommer.
Här är en film som visar när Josefin spinner på stödd slända.

Fotograf: Dan Waltin

För att få ut så mycket av kursen som möjligt är det bra om du är bekväm med att spinna på någon typ av slända och har spunnit med ull tidigare. På förmiddagen går vi igenom kardning och kamning och bereder den ull vi ska spinna med. Vi går översiktligt igenom olika ulltyper och hur man kan tänka med val av ull och kopplar till beredningsteknik. Vi går igenom teknik för att karda och kamma och vad som händer med ullen med de olika teknikerna och hur vi kan tänka med garnet vi ska spinna. På eftermiddagen spinner vi på stödd slända.  Vi går igenom teori och praktik. I de teoretiska delarna går vi igenom varför vi spinner på stödd slända, hur sländan är uppbyggd, vilka egenskaper som kan variera, teknik och ergonomi. I de praktiska delarna gör vi stegvisa övningar där vi strävar efter att kunna spinna kontinuerligt. När kursen är klar ska deltagarna ha fått verktyg för att själva öva vidare och få in tekniken på egen hand. De ska också veta vilka kvaliteter de prioriterar i en slända för att kunna köpa en som de trivs med. Alla redskap finns till utlåning och för dig som blir biten har Josefin   sländkit till försäljning! Josefin Waltin har ett samarbete med en skicklig svarvare som slöjdar spinnskålar och sländor.

10 november 13.00-14.30 Jag är ett litet ylle

Ullprat för de minsta och de stora i deras närhet. Hur funkar det med ullbyxor och tygblöjor? Vilket skinn passar bra att ha i barnvagnen? Vi träffas och pratar ull. Det finns olika kvalitéer att känna och klämma på. Det finns också möjlighet att tova en enkel leksak för bebisen. Ingen föranmälan!

16 & 23 november - Ullupplevelser 0-2


24 november Ull&Ylle18
TextilMuseet Borås, 12-16

Marknad och mötesplats för dig som älskar ull och ylle.

Råull, mössor, kardflor, sländor, kardor, garn, s-punnet, z-spunnet,handspunnet, tovat, skrubbstolar, nålbindningsnålar, lammlockar,  vantar, sockar,  hattar, blöjbyxor, tofflor, spinnrockar, veganfällar, ullkammar, dynor, filtar, stoppull, 
ull, ull, ull.

Detta är dagen för dig som arbetar med ull och ullrelaterade produkter och för dig som älskar att handla ull och ylle.

För att medverka i marknaden så måste du anmäla dig. Beskriv vilken typ av produkter som är din specialitet. Det är gratis att medverka men det finns begränsat antal platser. Sista anmälningsdag är 12 november.

Anmälan till hillevi.skoglund@vgregion.se.

Ull&Ylle18 arrangeras av TextilMuseet och VästarvetSlöjd i Samband med utställningen Ull för livet som visas på textilMuseet 20 oktober 2018 - 13 januari 2019.

Inbjudan till Ull&Ylle18 PDF

29 november 17.00 – 19.00 Tova tomteskägg - Julpyssel för vuxna

Tomtens skägg ska vara tovat i år! Vi tovar personliga och praktfulla skägg. Ett vältovat och stiligt skägg som kan användas till Jul och andra högtidliga tillfällen. Detta är en barnförbjuden aktivitet. Tomten finns!
 (Anmälan till hillevi.skoglund@vgregion.se, OBS begränsat antal platser,
100 kr/praktskägg)

30 november - Ullupplevelser 0-2

1 december 12.00 – 13.30 Lördagsbarn på Textilmuseet

(J)-ull, Jul-ull! Vi torrtovar änglar, granar, tomtar eller julgranskulor.
Ålder: Från 3 år. Ingen föranmälan!

7 december - Ullupplevelser 0-2

20 december 17.00 – 19.00 Tova tomteskägg - Julpyssel för vuxna

Tomtens skägg ska vara tovat i år! Vi tovar personliga och praktfulla skägg. Ett vältovat och stiligt skägg som kan användas till Jul och andra högtidliga tillfällen. Detta är en barnförbjuden aktivitet. Tomten finns!  (Anmälan till hillevi.skoglund@vgregion.se, OBS begränsat antal platser, 100 kr/praktskägg)

 

12 januari 2019 - Ullseminarium 12:00-17:00

Anmälan senast 15 december 2018 till susanne.harrysson@vgregion.se

Programmet hittar du här

Senast uppdaterad: 2018-12-13 08:54