Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tips på museer och besöksmål som gör slöjden levande

På många platser i länet finns slöjdare, hantverkare, museer och besöksmål som gör slöjden tillgänglig och levande. Här är några av dem som du kan besöka i Västra Götaland.

Borås museum är en mötesplats för hantverk och handens kunskap. Här finns under sommaren och höstlovet en slöjdverkstad där besökare kan slöjda. 
Läs mer om Borås museum

Centrum för Bastabinne I Ödenäs lever fortfarande konsten att göra kassar av granbast. Förr var det ett sätt att försörja sig i fattiga tider. Även barnen hjälpte till. Ödenäs hembygdsförening har byggt upp ett litet museum för att bevara det gamla hantverket. 
Läs mer om Centrum för Bastabinne

Dalslands konstmuseum ligger i Upperud. i den dalsländska skogen, med vacker utsikt över över sjön Spången. Museets utställningsprofil är ”konst i naturen - natur i konsten” ett brett tema som länkar ihop traditionellt landskapsmåleri med nutida konstnärliga tolkningar av naturen utförda i skilda material och tekniker. Utställningssäsongen sträcker sig från mars till november varje år. 
Läs mer om Dalslands konstmuseum 

Internationellt Vävcenter Sjuhärad är en ideell förening som driver Rydal Swedish International Weaving Center vars mål är att konsten och kunskapen om vävning, i alla dess former, ska bevaras och utvecklas för framtiden. Detta gör de genom att ordna vävevent, utvecklingsprojekt, kurser och utbildningar inom vävning.
Läs mer om Vävcenter Sjuhärad

Halmens Hus ligger på Majberget i utkanten av Bengtsfors med en fantastisk utsikt över skogar och sjöar. Här kan du året runt se en basutställning som berättar om hur halm använts i olika kulturer under lång tid och om varför halmen fått så stor betydelse just i Dalsland. Med traditionen som grund och med siktet inställt på framtiden arbetar Halmens Hus med att bevara kunskapen och tekniken kring halmen och samtidigt hitta nya spännande sätt att använda materialet. Här finns också tillfälliga utställningar, kurser, föreläsningar, konserter och andra arrangemang
Läs mer om Halmens hus

Not Quite ligger i det gamla pappersbruket i Fengersfors i Åmåls kommun. Det är ett levande kulturcentrum och ett nätverk för konstnärer, hantverkare och formgivare. Här har konstnärer och hantverkare av skilda slag sina ateljéer och verkstäder. Här finns konsthallar, galleri, butik och café. Här ryker det från keramikugnar, ässjor och varma sågar. Här skapas utställningar med bilder på väggarna eller konceptuella performances.
Läs mer om Not Quite

Repslagarmuseet i Älvängen Att framställa rep är en av människans mest ursprungliga tekniker. Här får du veta allt om hur det går till. Hur man skapar rep från fibrer. Hur man får repet att hålla för sin uppgift och inte trassla. I vår genuina hantverksmiljö får kreativiteten en kick. Du får se hur allting går till du kan se repslagning, känna lukten av naturfibrer och trätjära och känna på fibrer, garn, trossar, kablar och annat tågvirke.
Läs mer om Repslagarmuseet i Älvängen 

Slöjd & Byggnadsvård på Nääs är en mötesplats med utställningar, fackbibliotek, kurser, butik, gratis rådgivning med mera. Här finns mycket för dig med intresse för alltifrån slöjd och bebyggelsehistoria till hantverk och hållbara material. I butiken på Nääs hittar du färg, garn, verktyg, isolering, böcker och mycket annat. 
Läs mer om Slöjd och Byggnadsvård på Nääs

Slöjdens hus ligger ett kvarter från torget i Skövde, i Helensparken. Huset rymmer både butik, galleri och fungerar som samlingslokal där det till och från ordnas olika aktiviteter som kurser, utställningar eller barnverksamhet.
Läs mer om Slöjdens hus

Senast uppdaterad: 2019-02-27 10:03