Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Slöjdböcker och -häften

Vi har böcker och filmer om slöjd som du kan beställa direkt från oss.

På denna sida finns böcker och filmer som hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland har varit med och tagit fram. Fler slöjdböcker finns att köpa hos Slöjd & Byggnadsvård på Nääs.

Notera att detta inte är en webbshop utan bara en tjänst som hemslöjdskonsulenterna erbjuder. Därför skickar vi böckerna i mån av tid och leveranstiden kan variera, speciellt i semestertider. 

Beställ via e-post: handla.slojdivast@vgregion.se   

Priser finns vid respektive bok, porto tillkommer. 

Bollebygdsdräkten, 200 kr

Ett häfte med rikligt material i text och bild om dräktskicket i Bollebygd. Innehållet i häftet bygger på de dräktplagg som idag är framtagna samt rekommendationer om hur man kan kombinera och klä sig i Bollebygdsdräkt. Bollebygd är häradet som ligger i västra Sjuhärad. Häfte 37 sidor

Toarpsdräkten, 200 kr

Ett häfte med rikligt material i text och bild om dräktskicket i Toarp. Innehållet i häftet bygger på de dräktplagg som idag är framtagna samt rekommendationer om hur man kan kombinera och klä sig i Toarpsdräkt. Toarp är en socken som ligger i Dalsjöfors. Toarp hör till Ås härad i Sjuhäradsbygden och ligger mellan Borås och Ulricehamn mitt i Sjuhäradsbygden. Häfte 63 sidor

Kindsdräkten, 200 kr

Ett häfte med rikligt material i text och bild om dräktskicket i Kindshärad. Innehållet i häftet bygger på de dräktplagg som idag är framtagna samt rekommendationer om hur man kan kombinera och klä sig i Kindssdräkt.

Gäsenedräkten 100 kr

Ett häfte med material i text och bild om dräkten i Gäsene. Innehållet i häftet bygger på de dräktplagg som idag är framtagna samt rekommendationer om hur man kan klä sig i Gäsenedräkt. Gäsene härad ligger i norra delen av Sjuhärad. Häfte 20 sidor

Marbodräkten, 200 kr

Ett häfte med rikligt material i text och bild om dräktskicket i Mark. Innehållet i häftet bygger på de dräktplagg som idag är framtagna samt rekommendationer om hur man kan kombinera och klä sig i Marbodräkt. Marks härad ligger i sydvästra delen av Sjuhärad. Häfte 42 sidor

Redvägsdräkt, 100 kr

Ett häfte med material i text och bild om dräkten i Redväg. Innehållet i häftet bygger på de dräktplagg som idag är framtagna samt rekommendationer om hur man kan klä sig i Redvägddräkt. Redväg ligger i nordöstra delen av Sjuhärad.

Vedensdräkt, 100 kr

Ett häfte med material i text och bild om dräkten i Veden. Innehållet i häftet bygger på de dräktplagg som idag är framtagna samt rekommendationer om hur man kan klä sig i Vedensdräkt.

Sjuhäradsbygdens dräkter, CD 200 kr

De Sju Häradernas Hemslöjdsförening har tagit fram häften med bilder och information om olika dräktdelar från Sjuhärad. Området består av sju härader omkring Borås och Ulricehamn och kallas för Sjuhäradsbygden.

Lilly Perssons vävar (med vävsedlar), CD 200 kr

De Sju Häradernas Hemslöjdsförening har dokumenterat handväverskan Lilly Perssons textilprover från Hemväveriet i Björketorp.På denna CD kan man ta del av hennes produktion och många av hennes vävsedlar.

Gammalvirkning, 50 kr

Inger Johansson Slöjd i Väst Ett enkelt A4-häfte om gammalvirkning eller smygmaskvirkning. Här finns beskrivning av tekniken och 6 beskrivningar till vantar, fingervantar och tofflor.

Idéer ur fem slöjdskåp, 20 kr

Hemslöjdskonsulenterna i västsverige ett häfte om att inpireras av gamla slöjdföremål för att skapa nya.

Slöjda enkelt och lekfullt, 100 kr

Det är roligt att slöjda - i alla åldrar. Teknikerna är enkla och stora och små händer kan hjälpas åt. Materialet kan vara gratis; tygbitar, garnrester, färskt trä, sly... Instruktionerna i det här häftet är grundläggande. Låt kreativiteten och lekfullheten flöda. Häftet har spiralrygg och innehåller 35 beskrivningar med instruktioner och teckningar i svart/vitt.

Slöjda för trädgården, 50 kr

Det är roligt att slöjda för trädgården. Teknikerna är enkla och stora och små händer kan hjälpas åt. Materialet är gratis. Det växer överallt, på tomten, i dikeskankten och på grönområden. Fråga alltid markägaren om lov innan du tar sly.Instruktionerna i det här häftet är enkla och grundläggande.  Häftet innehåller 16 sidor med teckningar och beskrivningar i svart/vitt.

Slöjda en tavlett, 50 kr

Ett inspirationshäfte från Slöjd i Väst

Slöjda Ballebomöbler, 50 kr

Lite händig bör man vara men det kräver ingen djupare snickerikunskap för att tillverka ballbomöbler. Det har funnits många olika mått på stolen, soffan och bordet. Vi väljer här att ange måtten på ballbomöbler från sekelskiftet 1900. Häftet innehåller 16 sidor med teckningar och beskrivningar i svart/vitt.

Slöjda av halm, 50 kr

Det är roligt att slöjda av halm. Teknikerna är enkla och stora och små händer kan hjälpas åt. Halmen har en stark förankring kring våra jultraditioner, och materialet har också hittat många nya användningsområden. Instruktionerna i detta häfte är enkla och grundläggande. Häftet innehåller 16 sidor med teckningar och beskrivningar i svart/vitt.

Slipa och bryna en kniv, 20 kr

Ett enkelt häfte med goda råd och tips (av Slöjd i Väst)

Slöjda med Knut en beskrivning, 15 kr

Rolf Julander "Från ved till sked" En beskrivning.

Svegsvarv historik och arbetsbeskrivning, 70 kr

Slöjd i Väst Historik och arbetsbeskrivning.

Slöjda själv, 100 kr

Slöjd i Väst 27 enkla beskrivningar i olika tekniker och material t ex fläta en gräskrona, sy en sjösäck, tälj knyppelpinnar, tova en matta, sy en trådknapp, tova näversulor, tälj ett pennskaft, slöjda ett festträd.

REA

Ballebomöbler Reapris 100 kr.

I boken Ballbomöblerna tar Torsten Sigfridsson oss med på en tur i en del av de enkla möblernas värld. Hantverket präglas av en enkelhet som är nödvändig då verktygs- och verkstadsresurser är små. Författaren anlägger ett etnologiskt perspektiv i sitt sätt att hantera ämnet. 156 sid. Rikt illustrerad i färg och svart/vitt.  Utgiven av Hemslöjd Västra Götaland

Strå Kvist Gren, reapris 20 kr

En notebook med tillhörande DVD-film. Boken innehåller tankar, reflektioner och bilder från en Workshop på Nääs då konsthantverkare, designers, slöjdare och konstnärer fick uppgifter att lösa gemensamt eller var och en för sig. Konstnärliga inspiratörer var designprofessor Basil Kardasis och konstnär Dail Behennah, båda från England. Gunilla Kindstrand har skrivit texterna (också översatta till engelska). Axel Adlerbert har fotograferat och Petra Johansson har filmat. Sara Lund har gjort den grafiska designen.

Framtidens skrin, reapris 20 kr

Inspiration till salu! - Bok att köpa • om teknik, material och dekor • om gamla skrin i ord och bild • om vård av träföremål • om tretton människor och deras funderingar kring framtidens skrin. • 72 sidor rikt illustrerad i färg. Bohusläns museums förlag producerad av Hemslöjd Västra Götaland.

Nock Ragg Rya, reapris 100 kr

En vacker och inspirerande bok för Dig som är intresserad av kulturhistoria, ull och vävning. En vacker inbunden bok, rikt illustrerad i färg 120 sid. Lämplig att använda i studiesammanhang.

Senast uppdaterad: 2019-10-02 14:15