Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Går det att sticka för fred?

Vita garnnystan.

Vad strävar du efter när du stickar? Går det att sticka för fred? Vi bjuder in dig till att sticka och vara med i en utställning på Textilmuseet.

2021 fyller Borås 400 år. Sveriges främsta textilstad har gått från lokal tillverkning med hela landet som kund till en design-och forskningsstad med spetsutbildningar och internationell export. Samtidigt lever det textila hantverket vidare och för människor samman i globala traditioner. För att fira kraften i handarbetet utlyser Textilmuseet, Cirkus Cirkör, Borås Stadsteater och Hemslöjdskonsulenterna VGR nu ett gemensamt stickupprop. Tillsammans formar vi utställningen We Knit for Peace som kommer att visas på Textilmuseet under perioden 30 januari - 11 april 2021.

Samtidigt presenterar Borås Stadsteater, i ett samarbete med Cirkus Cirkör, föreställningen Knitting Peace
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- en nervkittlande och poetisk nycirkusupplevelse med hisnande artisteri, loopad livemusik och suggestiv scenografi där det vita garnet spelar huvudrollen. I en värld fylld av linor, trassel och trådar vävs ämnen som fred, strävan och stickning samman med utgångspunkt i cirkusartisters driv att göra det som verkar omöjligt möjligt. Tillsammans kan varje människas strävan bli en del av något större. Kanske kan man till och med sticka fred? En hyllning till handarbetet och uppmärksammande Borås långa och stolta tradition av textil tillverkning för att fira stadens 400-årsjubileum.

VILL DU VARA MED I UTSTÄLLNINGEN?

Vi vill nu bjuda in dig att sticka på temat fred! Bidragen kommer tillsammans att bilda en utställning som öppnar på Textilmuseet under i början av jubileumsåret 2021. Den enda begränsningen är att stickningarna har fredens färg: vitt och att verket ska kunna hängas upp. Annars är det fritt fram att blanda både material och sticktekniker. Du kan sticka något föreställande, något man kan använda eller något helt unikt – bara fantasin sätter gränser!

Lämna in ditt bidrag i Textilmuseets reception eller skicka per post senast den 20 november 2020.
Tillsammans med ditt bidrag vill vi att du bifogar en lapp med ditt namn, bostadsort och mailadress samt ditt personliga svar på följande frågor:

Varför stickar du?
Vad strävar du efter?
Går det att sticka fred?

Obs! Skriv tydligt. Dina svar kan komma att användas i utställningen.

Postadress:
Textilmuseet
Stickuppropet
501 80 Borås

Eller lämna in ditt bidrag i Textilmuseets reception under våra öppettider.

Om du vill ha tillbaka ditt bidrag efter utställningens avslut har du möjlighet att hämta det på Textilmuseet 2 maj 2021 till och med 31 augusti 2021 under museets öppettider. Vi har ingen möjlighet att skicka tillbaka ditt bidrag. Ej hämtade bidrag tillfaller Cirkus Cirkör och projektet Knitting Peace. Därmed kan ditt verk komma att visas i Cirkus Cirkörs framtida utställningar på fredstematiken. Genom att skicka in ditt bidrag samtycker du till att det får vara del av denna och kommande utställningar och att dina svar kan komma att citeras i utställningarna och i marknadsföringssammanhang.

Har du några frågor är du välkommen att kontakta eva.blomqvist@boras.se

Gå med i vår facebookgrupp!
Dela med dig av dina tankar under processens gång i facebookgruppen We knit for peace
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
! Här kan du utbyta idéer och erfarenheter med andra. En plats för att inspirera och bli inspirerad.

Utställningen tas fram i samarbete mellan Textilmuseet, Cirkus Cirkör, Borås Stadsteater och Hemslöjdskonsulenterna Region Västra Götaland.

Senast uppdaterad: 2020-09-16 13:51