Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Slöjdresidens med inriktning ljud i Fengersfors 2020

Fengersfors bruk

Med vårt nya residens finns chansen att få boende och 7000:- för att fritt arbeta med slöjd och ljud hos Not Quite i höst.

Som ett led i samtalen kring slöjd, landsbygd och utveckling runt konstnärliga uttryck utlyser Förvaltningen för kulturutveckling ett slöjdresidens. Residenset är en möjlighet för dig som vill utveckla ditt slöjdande på en ny plats och möta andra som skapar. Du som blir antagen får ett arbetsstipendium på 7 000 kronor samt fria händer att arbeta med självständiga projekt i Not Quites kollektiva verkstäder. Du får också boende och resa till Fengersfors.

Varför inriktning mot ljud?

Slöjdresidenset sker parallellt med ett folkmusikresidens. Vi har valt inriktningen ljud för att öka möjligheterna till kopplingar till och eventuella samarbeten med folkmusikresidensets deltagare. Andra slöjd- och ljudrelaterade händelser under residensperioden planeras också.

Vem kan söka?

Du som är engagerad och erfaren inom slöjd i vid bemärkelse, till exempel traditionell slöjdare, konsthantverkare, hantverkare, maker eller liknande. Eftersom residenset har en inriktning mot ljud bör du vara intresserad av att utforska just ljud. Det kan vara i form av tonredskap, musikinstrument eller ljud-alstrare i bred mening. Du ska vara intresserad av att undersöka och fördjupa ditt kunnande inom dessa uttryck. I ansökan ska ingå ett CV, portfolio och ett förslag på tema eller projekt som ska undersökas i slöjdresidenset.

Praktisk information

Tid: 7–14 september. Reptid inför turné 15 sept. Turné 16–18 september.
Plats: Boende på Fengers Husrum i Fengersfors. Verkstadsmöjligheter på Fengersfors Bruk 150 meter därifrån.
Detta ingår: Fritt boende och arbetsstipendium på 7 000 kr. Arvode för extra repetitionsdag och turné. Vi betalar också för resa till och från Fengersfors.
Ditt åtagande: Arbeta inom ramen för din egen ansökan, medverka i ett publikt möte som planeras i samarbete med hemslöjdskonsulenten och Not Quite samt genomföra en turné i Dalsland.
Utvärdering: En utvärdering ska lämnas till Förvaltningen för kulturutveckling senast 14 dagar efter avslutat residens. Den ska innehålla en skriftlig redogörelse av residensets betydelse för utövaren samt gärna dokumentation med bilder eller/och film. Utvärderingen skickas till: jonatan.p.malm@vgregion.se


Ansökan

I din ansökan behöver vi:
• Grundläggande uppgifter som namn, adress och kontaktuppgifter
• CV
• Portfolio med bildmaterial eller annan media som visar din verksamhet
• Beskrivning av din nuvarande verksamhet samt hur du vill använda residenset, det vill säga vad du vill undersöka och utveckla

Maila din ansökan, senast den 13 april, till: jonatan.p.malm@vgregion.se


Publikt möte och turné

I residenset ingår att medverka i någon form av publikt möte. Det kan vara en pubkväll på Not Quite med en presentation eller ett samtal i all enkelhet – eller vad som passar dig bäst.

I direkt anslutning till residensperioden genomför du, i samarbete med deltagare i det parallella folkmusikresidenset, en turné under tre dagar i Dalsland. Det finns inget krav på att du och musikerna måste göra något tillsammans, men möjlighet finns att utforska en ny form av konstnärlig samverkan kring scenisk slöjd och folkmusik. Hur denna turné i detalj organiseras jobbar vi vidare med i dialog med dig/er.

Om Fengersfors och Not Quite

Fengersfors är en liten bruksort i Åmåls kommun i norra Dalsland, en vacker och inspirerande plats där stora möjligheter finns att fokusera på konstnärligt arbete. Här finns en liten lanthandel, en klar källsjö, en stor fotbollsplan, några naturreservat och vandringsleder och inte minst en gammal pappersfabrik. Här huserar sedan 2002 Not Quite, som blivit en av de främsta mötesplatserna för kultur i regionen. Not Quite är en ekonomisk förening med nära 70 medlemmar, där många har en inriktning mot de materialbaserade uttrycksformerna, men bildkonstnärer och andra kreatörer finns också. Bruket i sig bjuder på fabriksromantik i stora doser, samt många unika lokaler. Vedugnsbageriet sörjer för att det numera ligger en doft av bullar och bröd över dalen – kanske trevligare än forna tiders sulfatstank. Under veckorna går det att ta sig med buss mellan Åmål och Fengersfors, och även till Dals Långed där Stenebyskolan ligger. Läs mer om Not Quite här: notquite.se


Kontakt

För frågor om slöjdresidenset kontakta Jonatan Malm, hemslöjdskonsulent på Förvaltningen för kulturutveckling: jonatan.p.malm@vgregion.se


Folkmusikresidenset genomförs av Förvaltningen för kulturutveckling i samarbete med Not Quite och lokala aktörer.

Senast uppdaterad: 2020-03-25 19:36