Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skogsklok

Texten "Skogsklok" tecknad

Webbinarium 23 oktober: Skogens outnyttjade slöjd- och hantverkspotential

Det finns en outnyttjad potential som skogsbruket idag inte kan ta vara på – men vi kan! Vi träffas över gränserna för att utveckla nya sammanhang och möten. Välkommen till ett möte om skog och slöjdens material.

Förutsättningarna att utöva traditionell träslöjd i dagens Sverige är ganska svåra. Var är till exempel alla rotbenskonsoler, rotkorgar, laggkärl med band av grangrenar, rönnbarksaskar, bastrep, svallveds-skaft, feta furor, enekorgar, näver, hasselkorgar och så vidare? Kunskapen om dessa material och tekniker är så låg att det inte märks att den försvinner. Samtidigt utarmas skogen både på materialens mångfald och på biologisk mångfald genom intensivt skogsbruk.

Den 23 oktober arrangeras ett webbinarium om skogens material till slöjd, hantverk, design och byggnadsvård. Vi vill visa på positiva exempel där slöjd och hantverk kan vara bra för både skog och människor. I ett gränsöverskridande möte hoppas vi att nya idéer kan ta form och att nya samarbeten kan uppstå.

Två veckor innan webbinariet finns ett antal spännande filmade föredrag att ta del av i lugn och ro. Frågor, funderingar, tankar och idéer som väcks skickas i förväg till oss. Den 23 oktober träffas vi och diskuterar tillsammans. Under seminariet finns också utrymme att komma med frågor, idéer och inspel.

Föredragshållare är Eva-Lotta Hultén (moderator), Fritiof Runhall, Mattias Lindholm, Helena Hansson, Richard Thomasson, Emma Dahlqvist, Pella Thiel och Anna Johansson.

Välkommen att vara med!

Anmälan sker via e-post till joakim.lilja@vgregion.se Sista anmälningsdag är 20 oktober och sista dagen att skicka in frågor är 21 oktober. Du kommer att få mer information via e-post om hur du deltar i seminariet.

Programmet för dagen:

08.45 incheckning och teknikfix.
09.00 Introduktion
09.05 Eva-Lotta Hultén – Människan och skogen
09.20 Fritiof Runhall - Slöjdarens kunskapsområden
09.35 Paus
09.45 Mattias Lindholm - Trädens mångfald.
10.00 Helena Hansson – Slöjd bygger gemenskaper
10.15 Paus
10.30 Richard Thomason – Coppicing and woodland craft
10.45 Emma Dahlqvist – It´s now or Näver – Traditionell näverslöjd möter digital teknik
11.00 Paus
11.10 Pella Thiel – Dags att omförhandla vår natursyn?
11.25 Anna Johansson – Att se skogens potential och omsätta den
11.40 – 12.00 Avslutande diskussion och summering

Presentation av medverkande:

Eva-Lotta Hultén:
Eva-Lotta Hultén är författare till två böcker om skog och skogsbruk och en av grundarna till företaget Plockhugget som arbetar med hållbart skogsbruk. Hon berättar varför vi behöver skaffa oss ett annat förhållningssätt till skogen och hur det kan se ut i praktiken.

evalottahulten.com 
www.plockhugget.se

Fritiof Runhall
Slöjdare som bland annat har varit lärare på träutbildningen på Sätergläntan. Fritiof kommer visa exempel på slöjdens tekniker och prata kring slöjdarens kunskapsområden.

Mattias Lindholm
Mattias Lindholm är intendent och naturvårdsbiolog på Naturhistoriska museet i Göteborg. Han undervisar även på Göteborgs universitet i skoglig naturvårdsbiologi och artkunskap.

Helena Hansson 
Designforskare på HDK-Valand som just nu studerar samdesign i lokala samhällens utvecklingsarbete. Helena kommer prata om hur slöjd i ett designperspektiv bygger gemenskaper, är hållbar, och kan fungera som en del av en kunskapsinfrastruktur.

Richard Thomason
Projektledare på Small Woods Association i England. Kommer beskriva hur arbetet med traditionella skottskogar, sk woodlands, bedrivs i England. 
coppice-products.co.uk     
smallwoods.org.uk

Emma Dahlqvist
Emma Dahlqvist är textildesigner, konstnär och nävernörd bosatt och verksam i Östersund. I sitt arbete intresserar hon sig för vilka nya typer av material, kvalitéer och uttryck som kan uppstå när traditionell slöjdkunskap kombineras med digitala tekniker. Sedan 2013 har hon specialiserat sig på att undersöka björknävers potential som samtida designmaterial och gav 2019 ut boken Näver - fläta, tampa, vika på Natur & Kultur.
emmadahlqvist.se

Pella Thiel 
Systemkritisk aktivist och kulturell förändringsagent. Organiserar, skriver, pratar och utbildar i frågor som rör omställning i bred bemärkelse och intresserad av paradigmskiftande idéer som påverkar hur vi uppfattar oss själva och världen.
www.pellathiel.se

Anna Johansson
Trähantverkare, skogsägare och magister inom allmän kulturvård och lever med naturen i sitt yrke. 
Från restaureringar, rekonstruktioner och kunskapsförmedling till kvalitetssäkring utav hantverk. 
Driver Vistaholms Byggnadshantverk, utanför Falköping.
vistaholm.com 

Seminariet arrangeras av Hemslöjdskonsulenterna i Västra Götalandsregionen, med stöd av Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Senast uppdaterad: 2020-09-15 14:50