Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skogsklok

Texten "Skogsklok" tecknad

Seminariedag på Nääs den 23 oktober: Skogens outnyttjade slöjd- och hantverkspotential

Program

8.30 kaffe och samling
9.00 Introduktion - Hemslöjdskonsulenterna
9.15 Eva-Lotta Hultén – Människan och skogen
09.45 Fritiof Runhall - Slöjdarens kunskapsområden
10.15 Mattias Lindholm - Trädens mångfald. Fika och promenad.
11.45 Helena Hansson – Slöjd bygger gemenskaper
12.15 Lunch
13.10 Richard Thomason – Coppicing and woodland craft
13.50 Emma Dahlqvist – It´s now or Näver – Traditionell näverslöjd möter digital teknik
14.20 Pella Thiel – Vad blir möjligt med en annan natursyn?
14.50 Kaffe
15.10 Anna Johansson – Att se skogens potential och omsätta den
15.40 Avslutande diskussion och summering

VAR: Slöjdlärarseminariet på Nääs, utanför Lerum. Vägbeskrivning hittar du här.
NÄR: 23 oktober Klockan 08.30 – 16.00
HUR: Max antal deltagare är 30 och först till kvarn gäller.
VARFÖR: Med föredrag, demonstrationer och skogsvandringar lyfter vi blicken lite grann och försöker se hur skogens material och slöjdens kunskap kan komma att användas i framtiden. Med en bred ansats kan vi hjälpa varandra att finna nya vägar för gammal kunskap. Den här dagen är ett möte mellan slöjdare, skogsägare, designers, byggnadsvårdare, utvecklare, biologer/landskapsvårdare, sociala företag, möbelsnickare, omställare m.fl. Välkommen att inspireras!
VAD KÔSTAR DET: 300 kr mat och fika ingår. Faktureras
VAD SKA JAG HA MED MIG: Vi kommer gå en tur i skogen så ta med regnkläder och bra skor.
ANMÄLAN: Anmäl dig genom att skicka ett e-post till joakim.lilja@vgregion.se. Ange personnummer, fakturaadress, e-postadress, telefonnummer och specialkost. Sista anmälningsdag är 2 oktober. Anmälan är bindande. Avanmälan senast en vecka innan, annars får du betala ändå. Hör av dig om du behöver hämtas och lämnas på Floda station, vi kan skjutsa.

Presentation av medverkande

Eva-Lotta Hultén
Eva-Lotta Hultén är författare till två böcker om skog och skogsbruk och en av grundarna till företaget Plockhugget som arbetar med hållbart skogsbruk. Hon berättar varför vi behöver skaffa oss ett annat förhållningssätt till skogen och hur det kan se ut i praktiken.
evalottahulten.com www.plockhugget.se

Fritiof Runhall
Slöjdare som bland annat har varit lärare på träutbildningen på Sätergläntan. Fritiof kommer visa exempel på slöjdens tekniker och prata kring slöjdarens kunskapsområden.

Mattias Lindholm
Mattias Lindholm är intendent och naturvårdsbiolog på Naturhistoriska museet i Göteborg. Han undervisar även på Göteborgs universitet i skoglig naturvårdsbiologi och artkunskap.

Helena Hansson
Designforskare på HDK-Valand som just nu studerar samdesign i lokala samhällens utvecklingsarbete. Helena kommer prata om hur slöjd i ett designperspektiv bygger gemenskaper, är hållbar, och kan fungera som en del av en kunskapsinfrastruktur.

Richard Thomason
Projektledare på Small Woods Association i England. Kommer beskriva hur arbetet med traditionella skottskogar, sk woodlands, bedrivs i England. www.coppice-products.co.ukwww.smallwoods.org.uk 

Emma Dahlqvist
Emma Dahlqvist är textildesigner, konstnär och nävernörd bosatt och verksam i Östersund. I sitt arbete intresserar hon sig för vilka nya typer av material, kvalitéer och uttryck som kan uppstå när traditionell slöjdkunskap kombineras med digitala tekniker. Sedan 2013 har hon specialiserat sig på att undersöka björknävers potential som samtida designmaterial och gav 2019 ut boken Näver - fläta, tampa, vika på Natur & Kultur. www.emmadahlqvist.se 

Pella Thiel
Systemkritisk aktivist och kulturell förändringsagent. Organiserar, skriver, pratar och utbildar i frågor som rör omställning i bred bemärkelse och intresserad av paradigmskiftande idéer som påverkar hur vi uppfattar oss själva och världen. www.pellathiel.se

Anna Johansson
Trähantverkare, skogsägare och magister inom allmän kulturvård och lever med naturen i sitt yrke.
Från restaureringar, rekonstruktioner och kunskapsförmedling till kvalitetssäkring utav hantverk.
Driver Vistaholms Byggnadshantverk, utanför Falköping. www.vistaholm.com 

Senast uppdaterad: 2020-06-10 17:55