Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Länge Leve Ullen

värmlandsfår

Fårullen har fått ett uppsving i Sverige de senaste åren. Det pratas ofta om hur man bättre ska kunna ta tillvara denna råvara som är så användbar, men som bara slängs eller grävs ner idag. Utställningen Länge leve ullen! vill visa på mångsidigheten som den svenska ullen faktiskt har.

I utställningen vill vi visa ullens fördelar och användningsområden. Ullen kommer från svenska får och garnerna är spunna på svenska spinnerier. Garn av olika sorters ull passar för olika ändamål. Slitstarka fibrer till mattor och sockar, mjuka fibrer till plagg att ha nära kroppen.

I Sverige har vi 578 000 får som ger ca 1000 ton ull per år. All ull lämpar sig inte för textil konfektion men det finns andra användningsområden. I en gemensam strävan mot ett hållbart samhälle vill vi att fler ska få upp ögonen för den fantastiska ullen.

Utställningen premiär-visas på Lödöse Museum den 18 maj och efter det turnerar den runt i regionen. Turnéplanen uppdateras kontinuerligt nedan: 

Turnéplan:

18 maj
Lödöse Museum

17-21 sep
Arenaveckan på Öckerö

Nov
Slöjdens hus Skövde

Utställningen är producerad av Västarvets Hemslöjdskonsulenter. Är du intresserad av att utställningen ska komma till dig (inom Västra Götaland)? kontakta:

Maria Claesson maria.a.claesson@vgregion.se tel. 0706-626807

Senast uppdaterad: 2019-05-21 12:15