Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Jul på Borås Museum

ett gossebarn i Toarpsdräkt talar med en julbock från Horred.

Sägner, slöjd och stämning när det lackar mot jul på Borås Museum.

Den vackra Ramnaparken och friluftsmuseets kulturhistoriska miljö är den perfekta platsen för att komma i julstämning. I år bjuds det på workshops, vispaket med Frida Andersson och Michael Eriksson och som alltid, Gammaldags Julmarknad.

24/11 Gammaldags julpyssel

Verkstaden, 12–16
Servering på Café Gästis. Borås Museum och Västarvet

1 december 12-16, Klä Toarpskronor

Den här söndagen får du möjlighet att lära dig mer om Toarpskronan och hur du dekorerar den så det blir den vackraste prydnaden på bordet till jul. Ta med egen krona om du har, annars finns det att köpa för en billig peng. Övrigt material finns på plats.

Café Gästis har öppet för den fikasugne!

Toarpskronan är gåvan som blev en storsäljande export, långt efter upphovsmannens död. Kronan blev en populär symbol både för Sjuhärad och Sverige, en uppskattad souvenir som blivit känd ända bort till svenskbygderna i USA. Under en period tillverkades kronan i Kina, och kallades då för Sverigekronan. Men historien om Toarpskronan börjar i byn Ammarp i Toarps socken, lite utanför Borås.  Ursprunget till kronan är Per Persson (1825–1909), eller Smea-Pelle, som under slutet av 1800-talet smidde kronorna som presenter vid giftermål och andra högtider. Han sålde dem inte, utan gav dem som gåvor till familj, grannar och vänner. Till en början spred sig kronorna bara till de närmaste byarna, men kom sedermera att periodvis bli en serietillverkad storsäljare. Idag går det att köpa handsmidda Toarpskronor i Sjuhärad att pryda till jul eller fest.
Det sägs att det finns sex stycken kronor kvar av dem som Smea-Pelle smidde, varav en finns att se på Borås Museum. Kronorna brukade dekoreras med smala remsor av kräpp papper som lindades runt kronan och röda äpplen som sattes på piggarna.  Välkommen!
De sju häradernas Hemslöjdsförening, Verkstan
 

4 december 19–21 Berättarkväll


Ur museets gömmor – Catharina Ingmarsson visar föremål från gamla tiders vinter och jul.
De sju häradernas kulturhistoriska förening, Café Gästis med servering

6 december 19-20 Apropå Jul… från stôver & skjul

Café Gästis ink. servering, 19–20
Ett vispaket från Frida Andersson och Michael Eriksson.

8 dec, 11–16 Gammaldags Julmarknad

Gammaldags Julmarknad på Borås Museum erbjuder upplevelser för alla sinnen!
I Olhsonska sitter tomten och tar emot barnens önskelistor och Tomtemor berättar julsagor för barnen. På marknaden hittar du garanterat uppskattade julklappar, bodarna dignar av godsaker, fin slöjd och lokalproducerad mat från Sjuhäradsbygden.
Vi dansar runt granen och kan sedan ta en paus i mysiga Café Gästis med kaffe och lussebulle. Som besökare kan du rösta på ”Bästa bord” och en jury utser ”Bästa hantverk”.
En vinterdag för hela familjen med massor av julstämning i den kulturhistoriska miljön på Borås Museum.  Borås spelmanslag bjuder på folkmusik i stugorna, julpyssel med Rädda Barnen, fiskedamm, kolbullar och servering på Café Gästis.

Program


11.00 Stjärnan går - en dramatiserad musikföreställning med Kulturskolans Dramakör och spelmanslag, Ramnakyrkan.

11.00-14.00 Häst och vagn i parken.

11.00 – 14.30 Tipspromenad, start vid De sju Häraderna kulturhistoriska förenings bord.

13.00 Stjärnan går - en dramatiserad musikföreställning med Kulturskolans Dramakör och spelmanslag, Ramnakyrkan.

13.00 Dans kring granen, Borås Hembygdsgille.

14.30 Gamla tiders jul, berättelser med Lena Gustafsson Ramnakyrkan.

15.00 Dans kring granen, Borås Hembygdsgille.

15.20 Prisutdelning bästa bord, bästa hantverk och tipspromenad.

15.30 Musikgudstjänst – Ryberg&Frick.

___________________________________________________________________________

Programmet arrangeras i samarbete med Borås Museum, De sju häradernas hemslöjdsförening, De sju häradernas Kulturhistoriska förening, Borås Hembygdsgille och Västarvet. Övriga medverkande är Borås spelmanslag och Rädda barnen.

Vi som jobbar med julmarknaden hälsar varmt välkommen! Fri entré

För mer information kontakta: Annika Wihl 033-358580 annika.wihl@boras.se
Programmet arrangeras i samarbete mellan Borås Museum, De sju häradernas hemslöjdsförening, De sju häradernas kulturhistoriska förening, Borås Hembygdsgille och Västarvet. Övriga medverkande är Borås spelmanslag, och Rädda Barnen.

Senast uppdaterad: 2019-10-30 14:46