Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nyhetsbrev Djur & odjur

Under tolv veckor har vi skickat ut ett nyhetsbrev i veckan till dem som är med i projektet Djur odjur - broderiutmaning i karantänslöjd. Det handlar om trådar, stygn, djur, odjur, slöjdföreningar, personerna som broderar och mycket mer. Efter det 13:e nyhetsbrevet kommer vi att skicka ut nyhetsbrev ungefär en gång i månaden för att informera om det gemensamma verket som vi gjort tillsammans. På denna sidan fyller vi på med länkar till veckobreven allt eftersom vi skickar ut dem.

Tolfte nyhetsbrevet - Slutspurt

Då så var vi klara med första momentet - det vill säga själva lapparna är fyllda med djur och odjur och antingen på väg till oss med posten eller redan framme hos kompisarna i lådorna i Skövde. 

Den här gången blir det nästan "bara" de fantastiska utflyktsmålen som kommit in via Facebook, men en utmaning och något stygn och ett djur/odjur hinner vi också med.

Läs det tolfte nyhetsbrevet här

Elfte nyhetsbrevet - dags att skicka in!

Nästa tisdag, när nästa veckobrev ska postas hoppas jag att ni alla har sickat iväg era brev så här kommer det lite pepp för er som inte är färdiga. Och lite tips på vad du som redan är färdig kan hitta på att göra. Veckans intervju är med Mari-Louise Franzén som har ärvt ett forskningsarbete om Albert Pärlstickare. Självklart blir därför pärlbroderi veckans stygnutmaning, eller snarare bling i största allmänhet!

Läs det elfte nyhetsbrevet här

Tionden nyhetsbrevet - Mot nya mål!

Den här veckan blir det lite allt möjligt i det här veckobrevet. Du som inte redan har kommit igång ska få lite hjälp med det. Du som redan är klar och behöver något annat att göra ska få en härlig utmaning. Vi har pratat med textilkonstnären Henriette Ousbäck och vi har fått minst ett nytt gympapass att ta tag i. Dessutom har vi kollat upp vad hemslöjdsbutikerna har för favoritbroderi och så ska vi börja att blicka frammåt!

Läs det tionde nyhetsbrevet här!


Nionde nyhetsbrevet - Mästare och utbildning

Alltså! Fattar ni att det redan har gått 9 veckor, vi började ju nyss!!! För vissa av oss börjar det bli dags att lägga in en högre växel där för introducerar vi nu Hejjarklacken på Facebook!

I det här projektet deltar en salig blandning av nybörjare och proffs, gamla och unga. Kanske har du fått blodad tand och vill lära dig mer om broderi? Eller är det först nu du har upptäckt hur bra du är på att stötta andra i sina broderier och är redo att bli cirkelledare i det lokala studieförbundet? Vi pratar med Anna-Karin Jobs Arnberg som har mästarbrev i broderi och kollar in utbudet av kurser och utbildningar.

Läs det nionde nyhetsbrevet här

Åttonde nyhetsbrevet - Broderi och politik

Låt oss prata broderi och politik! Vilka kopplingar finns det? Vilka använder broderi för att lyfta fram sitt budskap? Broderade fanor i arbetarrörelsen. Arga korsstygnsbroderier som pekar finger åt allt och alla. Textilkonstnärer som berättar en historia om missförhållanden och rättigheter. Är broderi förslösad kvinnokraft eller finns det en rädsla för att kvinnokraft ska få ta plats?

Den här veckan har vi dykt ner lite här och där och plockat ihop olika trådar om politiskt broderi!

Läs det åttonde nyhetsbrevet här

Sjunde nyhetsbrevet - lets tvist again!

Lets tvist again, like we did last summer! Så låter ju den gamla slagdängan. Vi skulle vilja hävda Lets tvist again, like we did last århundrade!

Detta veckobrevet blir lite annorlunda. Vi ska nämligen bara och enbart frossa i tvistsömmens underbara vara och icke vara. Vi inventerar Digitalt museum, spanar runt på Facebook och gör ett djupdyk i en skånsk tygkammare.

Läs det sjunde nyhetsbrevet här

Sjätte veckobrevet - Pausgympa!

Det sjätte veckobrevet är här och nu gäller det att vi inte sitter och stelnar till. Den här veckan har vi samlat tips på bra pausgympaövnignar. Vi har också pratat med brodösen Emma Ihl och med Britten Dahné som försöker få liv i Hemslöjden på Gotland igen.

Läs sjätte veckobrevet här

Femte veckobrevet - Böcker!

Femte veckobrevet och den här gången handlar det om böcker. Böcker om broderi, djur, odjur, facklitteratur, bilderböcker och skönlitteratur. Som ni vet är Djur & odjur ett samarbete mellan Hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland och Hemslöjsföreningarna. Hemslöjdsföreningarna har ju ett alldeles eget bokförlag. Lite längre ner berättar Ulrika Rapp som arbetar på Hemslöjdens förlag mer om det. I torsdags släpptes nämligen teknikäftena Ändra och Brodera retro. Carina Olsson som har skrivit den senare möter vi i veckans intervju.

Läs femte veckobrevet här

Fjärde veckobrevet - digitalt elvakaffe och konstnärlig gestaltning

Nu kan vi berätta vem som ska ta sig an arbetet med att forma alla lapparna till ett gemensamt verk. Textilkonstnären Erik Torstensson (som har gjort bilden nedanför) berättar om hur han tänker kring uppdraget och Djur & odjur. Lena Strömberg berättar om Handlaget i Östersund som möts digitalt nu i Coronatider. Snart ska vi alla (som vill) träffas via skärmen och du får en ny utmaning genom veckans stygn!

Läs veckobrev 4 här

Tredje veckobrevet - broderi i kristid

Kan ni tänka er? När anmälan stängde den 14/4 var det över 850 personer anmälda till projektet och ni representerar tillsammans över 90 olika slöjdföreningar och grupper. När vi drog igång projektet hoppades vi på 100, men trodde på 10. Vilken kraft det som finns i hemslöjdsvärlden!

Nu hjälps vi alla åt att peppa varandra så att alla känner fortsatt inspiration till broderiet. Nedan syns den första skörden brev till vårt kontor i Skövde. Här kommer ett rykande färskt veckobrev som har temat broderi i kristid. Vi tänkte att vi river av det temat såhär tidigt i processen, så kan vi ägna oss åt annat i kommande veckobrev. Häng med!

Läs veckobrev 3 här

Andra veckobrevet med broderifilm och digitalt museum

Då var det dags för det andra veckobrevet! Den här gången blir det lite film, några godbitar från digitalt museum, boktips och mycket mera. På Regionens hus i Skövde har vi fått bannor för att vi får för mycket post för våran lilla postbox. I posthanteringen har de nu fått skapa en särskild låda för alla broderier som droppar in. Men ni som redan är klara och har skickat in, visst hänger ni med oss ett tag till?

Läs veckobrev 2 här

Första veckobrevet, Nu sätter vi igång!


Här kommer det första veckobrevet till dig som är med i vår broderade karantänslöjdsutmaning Djur & odjur. Vi är nu uppe i 720 anmälda och man kan fortsätta att anmäla sig fram till midnatt. Vissa av er har redan broderat klart, men vet ni vad, låt det gärna ligga till sig lite... Självklart ska ni inte överarbeta men en av tankarna är ju att ni ska ha att göra, så ha inte för bråttom! Längre ner kan ni läsa en intervju med textilkonstnär Jennie McMillen och ett av hennes tips är att man ska låta broderiet ta tid!

Läs veckorbrev 1 här

 

Facebookgruppen Djur odjur - broderiutmaning i karantänslöjd

Vi har en Facebookgrupp för Djur & odjur där alla som är intresserade är välkomna att gå med. Där delas arbeten under arbetets gång och deltagarna tipsar och inspirarera varandra på olika sätt. 

Gå med i Facebookgruppen Djur odjur - broderiutmaning i karantänslöjd

 

<< Tillbaka till Djur & odjur

Senast uppdaterad: 2020-07-01 07:17