Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Djur & odjur

ett kuvert och broderimaterial

Slöjd stillar oro. Det är både vetenskapligt bevisat och upplevt av oss som håller på. Två timmar i vävstolen eller vid hyvelbänken skingrar tankarna och lugnar nerverna. Nu svajar tillvaron och vi behöver slöjden mer än någonsin.

Att slöjda är inte bara lugnande, det är roligt också. Roligast av allt är att slöjda tillsammans. Hur gör vi då när vi inte längre kan träffas i våra föreningar, på slöjdcaféer, syjuntor och täljträffar?

Vi gör ett gemensamt broderi, såklart!

Temat är djur och odjur. Tolkningen är fri.

Över 800 personer har anmält sig till projektet och fått en lapp vitt kläde i stoleken av ett A5 kuvert hemskickat. De har sedan haft ungefär tre månader på sig att brodera och skicka tillbaka sitt borderi. Hur man valde att bearbeta lappen var upp till den egna fantasin och allt är möjligt så länge 1 cm i varje sida lämnas för sömsmån. Det är med gladje vi har sett hur deltagarna tar ut svängarna med applikationer, stygn och färg. 

När vi fått tillbaka alla lapparna sätter textilkonstnären Erik Torstensson ihop alla djur & odjur till ett stort kollektivt verk. Verket kommer därefter att turnera runt i Västra Götalandsregionen och förhoppningsvis i hela Sverige. Det kommer att premiärvisas på Vänermuseet i Lidköping i september.

Hemslöjdsföreningar i Västra Götaland

Djur & odjur är ett projekt som görs av hemslöjdsföreningar och förbund i Västra Götaland i samarbete med hemslöjdskonsulenterna och de allra flesta som är med och broderar är också med i en slöjdförening.

Är du med i projektet och söker en förening att gå med i? Här hittar du kontaktuppgifter till hemslöjdsföreningar och andra slöjdföreningar i Västra Götalands län.

Här hittar du länkar till hemslöjdsföreningar i hela landet anslutna till Sveriges hemslöjdsföreningars riksförbund, SHR. 

Vi slöjdar tillsammans

Projektets syfte och mål är slöjdgemenskap – på distans. Vi undersökte om det går att slöjda tillsammans men var för sig. Trots inställda årsmöten och aktiviteter. Genom Facebook och Zoom har en gemenskap kring projketet skapats och deltagarna har hjälpt varandra med tips och glada tillrop.    

Under projektets broderifas har vi skickat ut ett nyhetsbrev varje vecka med inspirerande läsning med anknytning till djur, odjur och broderi. I dessa har också under flera veckor en veckolång stygnutmaning presenterats. Denna har även broderisugna som inte han med att anmäla sig till det stora broderiprojektet kunnat deltag i. 

Facebookgruppen Djur odjur - broderiutmaning i karantänslöjd  kan även du som inte har fått en klädeslapp att brodera på gå med. Där fortsätter vi att lägga upp utmaningar och inspirera till broderi.

Vill du hitta exemel på broderierna kan du söka på hashtag: #karantänslöjd #slöjdahemma #djurodjur #hemslöjd i sociala medier.

Upphovsrätt

När du som deltagit har skickat in ditt broderi är det en del av projektet och ägs av Förvaltningen för Kulturutveckling, Västra Götalandsregionen.

Det innebär att:

  • Vi får använda foton av ditt broderi.
  • Vi kommer att montera in ditt broderi i det stora konstverket.
  • Du kommer inte att ha någon möjlighet att tycka till om monteringen.
  • Det stora konstverket kommer att visas på flera platser under en turné.
  • MU-ersättning utgår ej.
  • Du kommer inte att få tillbaka ditt broderi.

Om du inte tycker att det här känns okej, hör av dig till oss så fort som möjligt (vändande post när du fått din bekräftelse på att broderiet har kommit in)

Namn:

I samband med utställningsturnén kommer vi att försöka publicera namnen på alla ni som deltar i projektet. Exakt hur vet vi inte riktigt ännu. Om du inte vill att ditt namn ska publiceras i samband med projektet så hör av dig till oss.

Broderiporträtt

Anna Wengdin. Berättar om broderi både via film och text

Carina Olsson. Broderar med retromotiv

Emma Ihl. Fann sin grej i broderiet

Erik Torstensson. Ska göra många till en

Jennie McMillen. Broderar i gränslandet

Karin Selander. Broderar sig lugn

Karin Eldforsen om tvistbroderiets baksida

Anna Olsson och textilkonsten som berör

Anna-Karin Jobs Arnberg, mästare i broderad blomsterprakt

Henriette Ousbäck, inspireras av och inspirerar med vilda djur

Mari-Louise Franzén - medeltida broderier

Eva Eriksson "Evahanda" - syr lapp vid lapp

Läs mer

Boktips och annan litteratur för er som ska brodera djur och odjur. Både matnyttigheter kring broderi och ren inspiration.

Nyhetsbrev. För alla er som deltar skickar vi ut ett nyhetsbrev i veckan. Här hittar du länkar till alla de tidigare skickade breven och kanske lite andra intressanta länkar som rör Djur & odjur.

Frågor och funderingar?

Hemslöjdskonsulent Sara Degerfält, Nääs:
e-post: sara.degerfalt@vgregion.se telefon: 070-662 68 01

Hemslöjdskonsulent Kristina Brandt, Skövde:
e-post: kristina.brandt@vgregion.se telefon: 070- 662 68 07

 

Senast uppdaterad: 2020-07-07 19:12