Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

1 KVM LIN - odla med oss!

En liten linblomma mellan knubbiga fingrar

Västra Götaland odlar lin. Allt som behövs är frö och en kvadratmeter.

1 KVM LIN

Från frö till fiber. Västra Götaland odlar lin. Så här ser projektet ut: Fram till mitten av maj kunde boende i Västra Götaland anmäla sig och få en påse linfrö med posten.  En påse utsäde spånadslin för 1 kvadratmeter.

Över 700 personer, föreningar och andra fick hem fröer och tillsammans hjälps vi åt med alla moment. Nyhetbrev med fördjupad information om de olika momenten skickas ut under projektets gång. Initiativet har även spridit sig till Östergötland och Dalarna. Tillsammans med Dalarnas och Östergötlands hemslöjdskonsulenter har vi gruppen 1 kvm lin på Facebook. Om du använder Facebook är du välkomen att gå med. 

Du som inte kunde vara med och odla i år, lugn vi kör 2021 igen!

Bråkkalas - Beredningsträffar för lin - inställda på grund av skärpta råd för minskad smittspridning

På grund av de skärpta råden kring minskad smittspridning måste vi förstås ställa in de planerade Linberedningsträffarna. Vi håller i och håller ut och tar nya tag till våren. Tänk på att om ditt lin är rötat går det alldeles utmärkt att spara under en lång tid. 

Nyhetsbrev

Under projektets gång så skickar vi ut nyhetsbrev med jämna mellanrum. Vi skriver om sådd och skörd. Hur de gjorde förr och hur vi gör idag. Vi kommer att intervjua passionerade linälskare och berätta om skötsel och råd. Vi lägger ut nyhetsbreven här allt eftersom de publiceras.

Nyhetsbrev nr 1 - Sådd och Skrock
Dags att så. Läs om odlingsråd från förr och nu. 

Nyhetsbrev nr 2 - Vi som älskar lin
I detta brev presenterar vi vilka vi är som gör det här projektet tillsammans. Det vill säga De sju häradernas Hemslöjdsförening, Föreningen Bohuslin, Skara vävstugas linsektion, SV och Hemslöjdskonsulenterna VGR.

Nyhetsbrev nr 3 - Vad finns i påsen?
Lite om skillnaden mellan textil-lin och mat-lin (spånadslin och oljelin).

Nyhetsbrev nr 4 - Linneresan
Låt linet leda dig. Lintips för den utflyktssugne. 

Nyhetsbrev nr 5 - Ryckning!
I detta brevet berättar vi om ryckning och skörd av linet. 

Följ länken för att se en film om hur du rycker lin:

https://www.youtube.com/watch?v=wc4FFnIcgjE&t=14s

Nyhetbrev nr 6 - Frörepning!
I detta brev berättar vi om hur frörepning går till.

Nyhetsbrev 7 - Rötning
Här berättar vi om hur du kan landröta ditt lin

Här kan du se filmen om landrötning

Nyhetsbrev nr 8 - Bråka, skäkta, häckla
detta är brevet om linberedning. 

1 kvm lin

På latin heter lin Linum usitatissimum, det betyder det högst nyttiga. Sällan har väl ett namn beskrivit en växt så bra. Linet klär oss, värmer och föder oss. Och linet drivs av sol, jord och vatten. 
Linet delar en tusenårig historia med oss människor. Ett linstrå består av en inre del, ved och de fibrer som täcker veden. De långa fibrerna ligger som en krans runt veden. För länge, länge sedan kom människan på att om du skiljer veden och fibern åt så får du ett material som du kan spinna garn av. Den upptäckten har varit till glädje för både Farao och piga. Lin är en underbar växt och vi vill att fler ska lära känna den blå lilla blomman.

Idén till 1 kvm lin fick vi när Inger Widhja, etnolog, visade en handduk för oss. Handduken hade handspunnet lin som inslag. När Inger var liten så frågade hon sin mormor om allt möjligt.
Vad är det? Hur gör man med den? Kan du visa mig?
Hennes mormor gav då Inger en kvadratmeter i landet, där de tillsammans sådde lin.

-Fröerna ska ligga så tätt så sädesärlorna halkar på dem, minns Inger att hennes mormor sade. Tillsammans sådde, ryckte och rötade de. Gjorde linberedningens hela process till den färdiga väven.

SÅ LINET

Maj är tiden då linfröerna ska ned i jorden. Förbered en yta jord genom att ta bort ogräs och kratta ytan jämn och slät. Linet vill att jorden ska vara lucker och inte hårt packad.
Till en kvadratmeter går det åt ca15 gram linfrö. Strö ut fröna jämt över jorden. Kratta lite så att fröna myllas ned några centimeter. Platta till jorden med hjälp av händerna eller en planka. 
Om du inte har tillgång till mark att odla på så går det att odla i lådor eller stora krukor. Kanske finns det en bortglömd plätt i din närhet där du kan odla. Fråga markägaren om du får låna en kvadratmeter i några månader.

OBS! Du som skaffar eget utsäde, tänk på att det ska vara spånadslin (det finns även oljelin).

2–3 veckor efter sådden börjar de små linplantorna att sticka upp ur den mörka jorden. När du vet hur plantorna ser ut, var sträng mot allt annat som vill växa i linlandet. Bort med allt ogräs! Tassa försiktigt i linlandet så att stjälkarna inte bryts eller skadas.
I mitten av juli, cirka två månader efter sådden är det dags att njuta av den blommande linlyckan. Under de tidiga morgontimmarna öppnar sig de blå blommorna. Det är härligt att se! Linet blir en spegel av det blå himlavalvet, men bara efter några timmar faller kronbladen till marken och linet blir grönskimrande igen.

SKÖRDA LINET

I slutet av augusti är det dags för skörd. Då är frökapslarna fyllda med mogna frön. Frökapslarna är gulbruna och bladen längst ned på skjälkarna har börjat trilla av.

Linet skördas för hand. Du drar upp det med roten, rycker upp det. Det är enkelt att rycka linet. Om du istället skulle klippa av linet så förlorar du en blir av linfiberns längd och det blir svårare att få en jämn rötning. Ta tag i en bunt med linstänglar, en tredjedel av linets längd från marken. Ryck upp linet och röst av jord från rötterna. Ta så många linstänglar som ryms i en hand och bind om med snöre. Det behöver inte vara hårt.

TORKA LINET

Torka alla linbuntar, linkärvar. Du kan ställa dem längs en vägg eller ett staket. De kan också hängas på ett staket eller liknande. Efter ungefär två veckor har linet torkat. Nu kan du välja om du vill behålla linet som det är, kanske göra en vacker bukett att hänga på väggen? Eller om du vill gå vidare och göra fibrer. Då är det dags för frörepning.

FRÖREPNING

Till frörepning behövs en frörepa. Fråga en hembygdsgård, ett museum eller din hemslöjdskonsulent om du kan låna linberedningsredskap. Annars kan du göra själv, 365 saker du kan slöjda har vi en beskrivning.

Du kan använda en glestandad kam eller en tät kratta för att repa frön. (bild)
Sätt fast frörepan på en lång planka och lägg den på två stolar. Lägg ett lakan under som alla frökapslar samlas upp på. Ta en linkärve i handen, lägg knippet i frörepan och dra till. Då lossar frökapslarna från linhalmen. Gör så tills alla frökapslar är borta. Frökapslarna ligger nu på lakanet.
För att få ut fröerna från kapslarna så använder du en vanlig brödkavel. Rulla brödkaveln över kapslarna tills de små blanka fröerna ligger fria på lakanet. Detta är bra att göra utomhus. Gärna en dag då det blåser lite. Då blåser frökapslarna bort med vinden men fröerna ligger kvar. Det går också bra att använda en hårtork för att blåsa bort frökapslarna.
Fröerna kan du spara för att så nästa år, eller så kan du använda det i matlagning.

RÖTA LINET

För att få fram de långa vackra fibrerna måste veden i linstråt separeras från linfibern. det första steget i den processen är att röta linet. De vanligaste sätten att röta lin är landrötning och vattenrötning. När du landrötar breder du ut linet i ett tunt lager i rader på en kortklippt gräsmatta. Efter en vecka vänder du linet. Stick en lång käpp under linhalmen lyft och vält över linet på andra sidan. Låt det ligga på den andra sidan i en vecka. Landrötning tar ungefär 2–3 veckor i september månad.

Om du vattenrötar kan du lägga linet i en gles trälåda eller göra ett paket av hönsnät. Du kan också göra buntar av linhalm som knyts fast med snöre som sedan fästs vid två träkäppar. 
Sänk ned paketet i en sjö eller å. Se till så att det inte flyter iväg. Det går också att fylla ett stort kar med vatten och ha linet i. Då måste vattnet bytas flera gånger för det kan lukta riktigt illa. Och var utomhus! Vattenrötning tar 2–3 veckor vid en vattentemperatur av cirka 15 grader.

Det gäller att hålla koll på rötningsprocessen. Om det rötas för länge blir det förstört och rötas det för lite får man inte bort veden från linfibern. När linet är färdigrötat lossar fibrerna lätt från veddelen av linstråt. Det gäller alltså att avbryta rötningen i rätt tid. Ta några linstrån, torka dem om de är fuktiga och knäck linstrået så att veddelen bryts och se hur linfibrerna lossar från veden. Om fibrerna går att dra av lätt i långa strängar så är det färdigrötat. Om fibrerna inte vill släppa från linstråets veddel så får det ligga kvar och rötas lite längre.
När rötningen är klar så ska halmen torkas igen. Ställ linet mot en solig vägg eller längs ett staket. När litet har torkat är det dags för de olika beredningsmomenten. Om du förvarar linet torrt och svalt så kan beredningen ske när det passar.

Texten är i stort hämtad från Barn odlar lin av Kerstin Hammarson. 
Hammarson, Kerstin, 1945-. - Barn odlar lin : liten handbok för dig som arbetar med barn / Kerstin Hammarson ; illustrationer: Kerstin Hammarson. - 1989. - ISBN: 91-86106-46-5

Senast uppdaterad: 2020-11-12 08:26