Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Byggnadsinventeringar & kulturmiljöprogram för Västra Götalands kommuner

Person som tittar in i rödmålad byggnad, klocktorn.

Här hittar du byggnadsinventeringar och kulturmiljöunderlag som Förvaltningen för kulturutveckling producerat för Västra Götalands kommuner. Här ingår även material som Kulturutvecklings föregångare, Älvsborgs länsmuseum, Regionmuseum Västra Götaland och Västarvet, tagit fram. Än så länge har vi endast publicerat material till ett litet antal av de totalt 49 kommuner som finns i regionen. Fler kommunsidor tillkommer framöver!

Alafors spinneri
Aletrakten är en gammal kulturbygd med rik och spännande historia. Överallt finns spår- och lämningar alltifrån förhistorisk tid, såsom hällristningarna i Alvhem, spår av tidig industrialisering såsom glasbruket i Surte till den moderna gymnasieskolan i Nödinge.
Innergård
Alingsås kommun erbjuder många sköna naturupplevelser, vilket gjort området särskilt rikt på borgar- och högreståndsmiljöer som gods, säterier, slott, och påkostade sommarvillor. Staden Alingsås är en av få bevarade trästäder i landet och firar 400-årsjubileum 2019.
Bollebygd är en av våra yngsta kommuner. Den ingick tidigare i Borås kommun men bröts sig ur och blev egen 1995. Men mer känt är kanske Ballbomöblerna och tumstocken, allt tillverkat i Bollebygd. Ballbomöblerna tillverkades ofta i så kallade snickarstugor som var vanligt förekommande på gårdarna.
Åkerlunds bomullspinneri
I södra delen av Västergötland och mitt i Sjuhäradsbygden ligger Borås kommun. Borås är sedan långt tillbaka starkt förknippat med textilindustri och knallehandel. På den här sidan hittar du byggnadsinventeringar och kulturmiljöprogram som Västarvet producerat för kommunen sedan 1970-talet.
Ladugård i böljande landskap
Här hittar du de kulturmiljöunderlag som Västarvet producerat gällande Dals-Eds kommun.
Här hittar du de kulturmiljöunderlag som Västarvet producerat gällande Färgelanda kommun.
Eriksbergs kyrka
I Herrljunga kommun har man bott länge, det vittnar alla förhistoriska platser om. Här finns gott om medeltida kyrkor och vackra odlingslandskap. Har du en stund över bör du besöka Jällby kyrka som kan vara en av landets äldsta träkyrka.
Slöjdseminariebyggnaden på Nääs
Lerums kommun ligger i de västra delarna av landskapet Västergötland. I kommunen finns många intressanta kulturhistoriska miljöer innehållande allt från slott och herrgårdar till spännande industrimiljöer. Läs mer om Lerums kommun här!
Här hittar du de kulturmiljöunderlag som Västarvet producerat gällande Lilla Edets kommun.
brokvarn med vattenränna
Det går inte att tala om bebyggelsehistoria i Marks kommun utan att nämna förläggargårdar, textilindustri och så kallade nyckelhålsskônkar. Läs mer om dessa fenomen här.
Mellerud
Dalslandsstugor och en 150-årig kanal. Fornborgar och funkishus. Skiffertak! Det är några av de byggnadsinslag du kan förvänta dig i Melleruds kommun.
stenvalvbro över Ätran
Fornåkrar, gränsfästen, gästgiverier och en väl bibehållen agrar bebyggelse från 18–1900-talen hittar du i Svenljunga kommun.
Arkeologisk utgrävning på Husön
Tranemo kommun bjuder på allt från medeltida stenhus, spånklädda kyrkor till intressanta förhistoriska platser samt inte minst en av länets få bevarade marknadsbodar fortfarande i bruk.
Utsikt
Här hittar du de kulturmiljöunderlag som Västarvet producerat gällande Trollhättans kommun.
Vinsarp
Ulricehamns kommun är en bygd rik på förhistoriska lämningar framförallt längs med det viktiga färdstråket längs Ätran, Ätrastigen. Bilden av Ulricehamn är fram för allt av ett rikt och vackert odlingslandskap med slingrande grusvägar och välbevarade herrgårdsmiljöer, precis som i filmen Änglagård.
Gammal kvarn vid vatten
I Vårgårda är det agrarhistoriska arvet närvarande bakom i stort sett varje krök. De medeltida kyrkorna ligger tätt och på många håll kan en se välbevarade gårdar, torp och kvarnmiljöer längs gamla vägar som slingrar sig fram i de kuperade markerna, genom skog och öppna landskap.
Vänersborgs museum i Vänersborg
Institutionsbyggnader och Dalslandsstugor. Prästgårdar och fritidshus. Här hittar du de kulturmiljöunderlag som Kulturmiljö VGR, fd Västarvet, producerat gällande Vänersborgs kommun.
Här hittar du de kulturmiljöunderlag som Västarvet producerat gällande Åmåls kommun.
Senast uppdaterad: 2020-02-13 08:41