Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nya rekord för Byggnadsvårdens konvent

Byggnadsvårdens konvent 2017. Foto: Åsa Lindberg/Bellman & Jag AB
Foto: Åsa Lindberg/Bellman & Jag AB

Än en gång blev det deltagarrekord när Byggnadsvårdens konvent arrangerades för tredje gången i september 2019. Över 600 aktiva i branschen var på plats i Mariestad och utbytte kunskaper och kontakter.

Förvaltningen för kulturutveckling, f.d. Västarvets byggnadsantikvarie Sara Roland var projektsamordnare vid årets upplaga av konventet, och hon är nöjd med resultatet.

- Det gick bra! Varje år har vi vuxit och i år var vi 625 personer på Byggnadsvårdens konvent, säger hon.

Förutom konventet som riktar sig till yrkesverksamma i branschen anordnades Byggnadsvårdens marknad i anslutning till konventet, vilket gjorde att intresserade ur allmänheten också kunde få sitt lystmäte.

Mötesplatsen är kärnan

Byggnadsvårdens konvent är ett samarrangemang mellan många aktörer; Riksantikvarieämbetet, Hantverkslaboratoriet, Förvaltningen för kulturutveckling, Byggnadsvårdsföretagen och Svenska byggnadsvårdsföreningen. Och största styrkan med konventet är just att så många bidrar till helheten, tycker Sara Roland. 

- Av dessa dryga 600 deltagare var det 150 personer som var med och bidrog som föredragshållare eller moderator eller på annat sätt hjälpte till i organisationen. Det som de flesta uppskattar mest är att ses och nätverka. Det är mötesplatsen som är kärnan och möjligheten att lyssna på och samtala om alla dessa ämnen som berör oss i vardagen. Byggnadsvård handlar om att förvalta vårt byggda kulturarv men också hantverket som sådant. Att vi fått till denna mötesplats är mycket värdefullt.

Varför är intresset för byggnadsvård så stort?

Idag är intresset för hållbarhet stort och det går hand i hand med byggnadsvård. Även inredning och renovering är intressant för många människor och där har vi en roll att verka för att värdesätta de byggnader som redan finns, att tala om att förvalta och renovera istället för att byta ut. Det är hållbart att ta hand om gamla hus och framförallt när du gör det med traditionella metoder, säger Sara Roland.

Dags igen om två år

Den som missade årets upplaga av konventet eller marknaden får en ny chans 2021. Då är det nämligen dags igen - även denna gång i Mariestad.

 

Senast uppdaterad: 2020-01-30 11:46