Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ridåer och stora vägghängda textilier

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 1 av 6

  Sommaren 2016 lagade och rengjorde SVK Biograf Drakens 230 kvadratmeter stora ridå.

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 2 av 6

  Stadsbibliotekets i Göteborgs ridå, i fyra delar, av Ulla-Britta Emitslöf-Dejmo 1966, vävd av Christina Westman. Ridån föreställer bokryggar och är utförd i väv- och applikationsteknik. SVK arbetade med den under 2014.

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 3 av 6

  ”Melodier vid torget”, utformad av Sven ”X-et” Erixson. Vävd av Handarbetets Vänner, Stockholm, under ledning av textilkonstnär Barbro Nilsson, åren 1935-1939. Bildvävnaden är i särklass betydelsefull för upplevelsen av Göteborgs konserthus interiör. 

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 4 av 6

  Ridå från den numera rivna Grevegårdsskolan. "De nio systemen" mäter 5 x 3,5 meter och väger omkring 25 kilo, skapad 1975 av Inga Björnstedt och Inga Lill Sjöblom. Motivet är en parafras på "Vitruvianske mannen" med applikationer som visar människokroppens nio system (blodomlopp, matsmältning etc.). 

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 5 av 6

  Ridån tillverkades till kulturhusets invigning 1979, av Gunnel Carlsson, Lotta Lorentzon och Agneta Toreskog. Ärendet utfördes 2015.

 • Ridå, Bergsjöskolan
  Bild 6 av 6

  Bergsjöskolans ridå.

De senaste åren har SVK fått in flera uppdrag som innebär rengöring, konservering och upphängning av ridåer och andra mycket stora vägghängda textilier. Här presenterar vi några av dem.

Ridåerna hänger i skolor, på biografer och i andra samlingslokaler och i vissa fall har ridåerna gjorts om till vägghängda konstverk.

I bildspelet här ovanför ser du bilder från sex projekt där våra konservatorer gjort en insats för att ridåerna ska få en längre livstid eller anpassas till en ny miljö.

Filmen nedan visar konserveringen av bildvävnaden Melodier vid torget som hänger i Göteborgs konserthus foajé.

Kontaktperson

Anne Marie Ryding, konservator, SVK, 010-441 43 38, anne-marie.ryding@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2016-07-07 14:07