Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Renoveringen av Gustavi Domkyrka

Målerikonservator Linnéa Holmberg jobbar på höjden i Gustavi Domkyrkan.

Under 2014 gjordes en omfattande invändig renovering av Gustavi Domkyrka i Göteborg. Konservatorerna från SVK var med för att restaurera bland annat bemålad interiör.

Studio Västsvensk Konservering har utfört konserveringsentreprenad och arbetet med all dekorationsmålad (=polykrom) och förgylld inredning av trä. I projektet arbetade konservatorer, förgyllare och dekorationsmålare för att ge kyrkan en ansiktslyftning inför 200-årsjubileet 2015.

Under våren var den västra delen av kyrkan stängd för allmänheten och då utförde vi arbeten med bland annat orgelfasaden, orgelläktarens bröstning och kolonner under läktaren. Flagnande färg och smutsiga ytor ersattes av vackra marmoreringar i carrarramarmor och förgyllningar från äldre tid togs fram alternativt rengjordes och restaurerades. Parallellt med konserveringen har kyrkan byggts om och tak, väggar och golv har fått nya eller uppfräschade ytskikt.

Under hösten pågick i stället arbete med den östra delen. Det stora välvda taket och väggarna har då reparerats och målats. SVK, Celanders/Linnémålarna och förgyllaren Jonny Hammar har sedan arbetat på sidoläktare, predikstol, de tio höga halvkolonnerna i koret samt kyrkans förgyllda altaruppsats. En ny färg kom in i kyrkorummet i och med att fundament till altaruppsatsen marmorerades till att likna lapis lazuli (äkta ultramarin).

Gustavi Domkyrkas renovering blev klar lagom till första advent.

Referensprojekt 2015.

 

Ann-Marie Mild
Målerikonservator, SVK

Senast uppdaterad: 2017-04-05 14:23