Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Svärdet i sjön

Ett mycket gammalt och korroderat svärd ligger i en vit plastbalja ovanpå ett mjukt underlag. Hjalt och svärdsknapp syns tydligt. Konservatorn, med blå latexhandskar, håller upp den spetsiga delen separat eftersom den inte sitter ihop med resten av svärdet.

I somras gick en 8-årig flicka och letade pinnar i sjön Vidöstern i Småland medan hennes föräldrar lade i båten. Att detta nu har blivit en världsnyhet beror på att ett av fynden inte var någon pinne utan ett svärd från järnåldern!

Svärdet på SVK

Nu är svärdet hos Studio Västsvensk Konservering för röntgen och konservering. Innan vi kan starta arbetet kommer prover att tas för olika analyser, som till exempel kol 14 -analys. Konserveringen kommer förhoppningsvis att kunna ge mer information om material och uppbyggnad - och naturligtvis bevara fyndet för framtiden.

Trä och läder

Det som gör fyndet särskilt intressant är att svärdet fortfarande ligger i sin skida och att fyndet är så intakt. Svärdsskidan ser ut att vara uppbyggd av en balja av trä klädd med tunt läder. Möjligen ligger ett skikt av päls på insidan av träbaljan. Likaså kan slidan vara surrad med garn. Själva järnsvärdet har naturligt nog korroderat och trä- och läderdelarna har dragit år sig järnkorrosion, men de förefaller inte vara helt mineraliserade. 

Vi uppdaterar!

De olika delarna (svärd och svärdsskida), som gör fyndet särskilt intressant, gör samtidigt konserveringen mer komplicerad eftersom de inte går att sära på. Konservatorn måste därför hitta ett sätt bevara både det korroderande järnet och de nedbrutna trä- och läderdelarna. Vi återkommer med mer information på denna sida allt eftersom arbetet fortskrider!

Uppdatering 25 oktober

Svärdet har nu röntgats och arkeologerna på Jönköpings läns museum har fått reda på en del intressanta och spännande detaljer. Bland annat finns intressanta mönster på klingan som kan ge en del svar på hur svärdet kan vara tillverkat.
Läs gärna mer på Jönköpings läns museums blogg!

Läs mer om historien bakom fyndet:
https://jonkopingslansmuseum.se/nyheter/kategori/arkeologi/attaaring-fann-jarnalderssvard/.

Senast uppdaterad: 2018-10-25 11:40