Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Maritim service och besöksnäring

Vy över haminloppet till Åstol i Bohuslän.

Under 2019-2020 står den maritima närheten i fokus för en satsning på lokal platsutveckling med syfte att stärka den lokala servicen och besöksnäringen.

Västra Götalandsregionen arbetar på olika sätt med att stödja platsutveckling på landsbygden. Under 2017–2019 driver vi ett projekt som heter Hållbara platser där nio platser arbetar med att stärka sin långsiktiga utveckling. Inom projektet förfinar vi också vårt eget arbetssätt för att på bästa sätt fungera som et stöd för platserna.

Under 2019–2020 kommer vi att göra en ny satsning på platsutveckling som vi kallar Maritim Service och besöksnäring.  Denna gång fokuserar vi på platser längs kusten i Bohuslän, längs Dalslands kanal och i Vänern, som är viktiga för besöksnäringen i Västra Götaland. Eftersom vi ser att service är en viktig faktor i besöksnäringen riktar vi in oss på platser med en butik. Projektet drivs av Västarvet i samverkan med Näringslivsenheten VGR. Det finns möjlighet för tio platser att delta i satsningen.

Lokal utveckling

Målet med satsningen är att man på de ingående platserna skall arbeta fram konkreta förslag på hur butiker och besöksnäringens aktörer kan arbeta bättre tillsammans. Lokal utveckling görs bäst lokalt. Nationella, regionala och kommunala verksamheter behöver dock arbeta stödjande för att stärka lokala initiativ.

I Maritim Service och besöksnäring är tanken att arbetet på platsen hålls ihop av en lokal processledare. Processledaren har i uppgift att stärka den lokala förankringen och säkerställa att erfarenheterna stannar på platsen efter projektets slut. Man ingår också i ett team tillsammans med andra platsers processledare och oss på VGR.

Vi kommer också att ha möjlighet att finansiera någon mindre pilotsatsning på varje plats under sommaren 2020.  

Om projektet

Klicka här för att ladda ner en pdf som berättar mer om projektet.

Maritim service och besöksnäring finansieras av: 

  • Landsbygdsprogrammet
  • Europeiska jordbruksfonden för landsbygdstutveckling
  • Västra Götalandsregionen

Kontakt

Björn Ohlén, Västarvet
Tfn: 0708-723769
E-post: bjorn.ohlen@vgregion.se

 

Senast uppdaterad: 2019-05-07 10:58