Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Utveckling av vandrings- och kulturleder i Västra Götaland

Det finns ett stort intresse för att vandra i Västra Götaland – många besökare vill ta del av vårt natur– och kulturarv. Här kan du läsa mer om Västra Götalandsregionens arbete för att utveckla regionens vandrings- och pilgrimsleder och stärka besöksnäringen.

 

Sten med markering vid vandringsled i Västra Götaland.
Sedan 2016 har Förvaltningen för kulturutveckling (tidigare Västarvet), tillsammans med Turistrådet Västsverige samverkat för att utveckla hållbara vandringsleder i Västra Götaland för kommuninvånare och besökare. Nu börjar arbetet ge resultat.
Intresset för att vandra i Sverige och i Västra Götaland är stort och antalet internationella besökare ökar. Efter en inledande förstudie har Förvaltningen för kulturutveckling fått i uppdrag att samordna arbetet med att utveckla vandrings- och pilgrimslederna för att möta den växande efterfrågan.
Turistrådet Västsverige och Västarvet genomförde under 2016-2019 projektet Hållbar produktutveckling i Västsverige. Syftet var att stärka besöksnäringen med produkter som kombinerar kulturupplevelser med vandring och cykling.
Några företag och organisationer har kommit långt i sitt arbete med led- och produktutveckling för vandringsturismen. Här delar de med sig av sina erfarenheter kring att utveckla leder, boenden och annan service som skapar bra upplevelser för besökarna.
Utvecklingen av kultur- och vandringslederna har tagit stora kliv framåt, mycket tack vare allt engagemang som finns runt om i regionen. Det berättar Förvaltningen för kulturutvecklings Marie Fors, som har en central roll i att stötta kommuner och företagare i det arbete som nu pågår.
I Västra Götaland finns det omkring 100 mil av pilgrimsleder som korsar de vackra landskapen. Eller ska vi säga – 100 mil av inre och yttre resor? Men vem är pilgrim, och var ska man börja?

Vill du veta mer?

Marie Fors
Utvecklare natur- och kulturturism
Västra Götalandsregionen, Förvaltningen för kulturutveckling
Tfn: 070-020 66 15
E-post: marie.c.fors@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2020-05-05 15:30