Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Äventyr i slöjd och folkmusik

Flöjter och verktyg

Under hösten sjörätts en rad aktiviteter inom slöjd och folkmusik, och inte minst i gränslandet dem emellan.

Satsningen presenteras av hemslöjdskonsulenter och producenter på den nya Förvaltningen för kulturutveckling, och präglas av visionen om att möta behoven hos det professionella kulturlivet så väl som ambitionen att nå ut till en bred publik. Detta ingår i projektet:

Ett residensprogram med fyra folkmusiker och en slöjdare.
Produktionstiden är 9 dagar, därefter blir det ett publikt möte på plats i Fengersfors där residenset äger rum, samt en miniturné med både skolkonserter och kvällsframträdanden i tre dalslandskommuner.

Tjoflöjt i Nössemark. En endagsfestival 19 september på temat folkliga träflöjter, lokalt och globalt. Med konserter, berättande, workshops och danskväll.

Kursen ”Slöjda en spilåpipa” med instrumentmakaren Stefan Ekedahl från Rättvik. Kursen äger rum på Fengersfors Bruk 20-22 september i samarbete med Sensus Bengtsfors. Mer information kommer.

Turné med folkmusikkvartett och scenisk slöjd

Efter var sin intensiv residensperiod på Not Quite i Fengersfors ger sig folkmusikerna Oskar Reuter, Anna Larsson, Jonathan Larsson och Guro Kvifte Nesheim och slöjdkonstnären Helena Bratt ut på turné i Dalsland. En dryg vecka har de arbetat med sina egna projekt men skapar nu en gemensam konsertupplevelse av folkmusik och scenisk slöjd.

Folkmusikkvartetten startade som duo 2016 men utökades för två år sedan till den grupp de är idag. Med instrumenten nyckelharpa, gitarr, dragspel och hardanger d’amore skapar de ett ljudlandskap ur ett utmejslande och utforskande i olika folkliga traditioner.

Helena Bratt är en modern slöjdare med ett sylvasst öga för nya ämnen att låta sina kreationer kretsa kring. Hennes tyngd i de folkliga uttrycken ger en stabil och innovativ grund för hennes sätt att analysera omvärlden och skapa slöjd som berör.

Konserten är ett led i Förvaltningen för Kulturutvecklings arbete med Musiknoder & andra konstarter som slöjd. Den genomförs i samarbete med Förvaltningen för Kulturutveckling, Not Quite, Mötesplats Steneby, Dals-Eds, Åmåls och Bengtsfors kommuner samt Kulturbruket på Dal i Mellerud.
Läs mer på: www.kulturivast.se/musik#musiknoder


Om slöjdresidenset

Förvaltningen för Kulturutveckling presenterar stolt:
Helena Bratt! En ovanligt bred och explosivt kreativ slöjdare och konstnär från Rengsjö i Hälsingland. Med målarmediet har hon bland annat dekorerat fasaderna på två stora lador med mönster från gamla hälsingegårdar, men hon är även arbetat med såväl video som textil slöjd och byggnadsvård. Till Residenset i Fengersfors kommer hon med projektidén ”Besprutning och död: den rubbade livscykeln.” Hon beskriver det så här:
"Jag vill ljudligt och visuellt utforska besprutning, bekämpningsmedel och den rubbade livscykeln. Ett kaotiskt skapande med alla tänkbara medel och material, sådant som kan kicka igång det döende livets ljud. Hur kan jag gestalta den idiotiska nedsmutsningen av vårt kära lilla lager av mullrik jord som ska ge mat på vårt bord? Jo, ja ska gräva djupt med slöjdspaden och använda min viga fantasi. Det är skitviktigt och kul! Jag har länge velat arbeta mer sceniskt så detta blir ett utmärkt tillfälle."
Mer info om Helena finns på hennes hemsida www.helenabratt.se

Senast uppdaterad: 2020-06-03 12:53