Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Djur & odjur

ett kuvert och broderimaterial

Slöjd stillar oro. Det är både vetenskapligt bevisat och upplevt av oss som håller på. Två timmar i vävstolen eller vid hyvelbänken skingrar tankarna och lugnar nerverna. Nu svajar tillvaron och vi behöver slöjden mer än någonsin.

Att slöjda är inte bara lugnande, det är roligt också. Roligast av allt är att slöjda tillsammans. Hur gör vi då när vi inte längre kan träffas i våra föreningar, på slöjdcaféer, syjuntor och täljträffar?

Vi gör ett gemensamt broderi, såklart!

Temat är djur och odjur. Tolkningen är fri.

Över 830 personer har anmält sig till projektet och fått en lapp vitt kläde i stoleken av ett A5 kuvert hemskickat. De har nu cirka tre månader på sig – senast den 1 juli ska tyglappen vara tillbakaskickad. Hur man väljer att bearbeta lappen är upp till den egna fantasin och allt är möjligt så länge 1 cm i varje sida lämnas för sömsmån. Vi hoppas att så många som möjligt vågar tar ut svängarna med applikationer, stygn och färg. 

När vi fått tillbaka alla lapparna sätter textilkonstnären Erik Torstensson ihop alla djur & odjur till ett stort kollektivt verk. Verket kommer därefter att turnera runt i Västra Götalandsregionen och förhoppningsvis i hela Sverige. Det kommer bland annat att visas på Textilmuseet i Borås. Finns det någon mer plats där verket borde visas, hör av dig till oss så ser vi om det är möjligt!

Hemslöjdsföreningar i Västra Götaland

Djur & odjur är ett projekt som görs av hemslöjdsföreningar och förbund i Västra Götaland i samarbete med hemslöjdskonsulenterna och de allra flesta som är med och broderar är också med i en slöjdförening.

Är du med i projektet och söker en förening att gå med i? Här hittar du kontaktuppgifter till hemslöjdsföreningar och andra slöjdföreningar i Västra Götalands län.

Här hittar du länkar till hemslöjdsföreningar anslutna till Sveriges hemslöjdsföreningars riksförbund, SHR. 

Vi slöjdar tillsammans

Projektets syfte och mål är slöjdgemenskap – på distans. Vi undersöker om det går att slöjda tillsammans men var för sig. Trots inställda årsmöten och aktiviteter. Ta upp luren, ring din föreningskompis och fråga: vad hade du tänkt brodera? Ring några dagar senare. Hur går det med ditt broderi? Skicka bilder med sms eller via Facebooks messenger.   

Med jämna mellanrum kommer vi att skicka ut broderitips på via ett veckobrev på mejlen. Vi undersöker också om det går att träffas för 11-kaffe digitalt med hjälp av ett digitalt verktyg som heter Zoom. Håll utkik efter mer information om det!

Vi har också startat en Facebookgrupp med mycket aktivitet och flera hundra medlemmar. Den hittar du här: Facebookgruppen Djur odjur - broderiutmaning i karantänslöjd

För dig som är aktiv i övrig sociala media: visa gärna ditt alster under processens gång så att fler kan se det. Använd hashtag: #karantänslöjd #slöjdahemma #djurodjur #hemslöjd

Upphovsrätt

När du har skickat in ditt broderi är det en del av projektet och ägs av Förvaltningen för Kulturutveckling, Västra Götalandsregionen.

Det innebär att:

  • Vi får använda foton av ditt broderi.
  • Vi kommer att montera in ditt broderi i det stora konstverket.
  • Du kommer inte att ha någon möjlighet att tycka till om monteringen.
  • Det stora konstverket kommer att visas på flera platser under en turné.
  • MU-ersättning utgår ej.
  • Du kommer inte att få tillbaka ditt broderi.

Om du inte tycker att det här känns okej, hör av dig till oss så fort som möjligt, innan den 1/7, så skickar vi tillbaka ditt broderi.

Namn:

I samband med utställningsturnén kommer vi att försöka publicera namnen på alla ni som deltar i projektet. Exakt hur vet vi inte riktigt ännu. Om du inte vill att ditt namn ska publiceras i samband med projektet så hör av dig till oss.

Deltagarporträtt

Anna Wengdin. Berättar om broderi både via film och text

Carina Olsson. Broderar med retromotiv

Emma Ihl. Fann sin grej i broderiet

Erik Torstensson. Ska göra många till en

Jennie McMillen. Broderar i gränslandet

Karin Selander. Broderar sig lugn

Karin Eldforsen om tvistbroderiets baksida

Anna Olsson och textilkonsten som berör

Läs mer

Boktips och annan litteratur för er som ska brodera djur och odjur. Både matnyttigheter kring broderi och ren inspiration.

Nyhetsbrev. För alla er som deltar skickar vi ut ett nyhetsbrev i veckan. Här hittar du länkar till alla de tidigare skickade breven och kanske lite andra intressanta länkar som rör Djur & odjur.

Frågor och funderingar?

Hemslöjdskonsulent Sara Degerfält, Nääs:
e-post: sara.degerfalt@vgregion.se telefon: 070-662 68 01

Hemslöjdskonsulent Kristina Brandt, Skövde:
e-post: kristina.brandt@vgregion.se telefon: 070- 662 68 07

Skicka tillbaka lappen innan den 1/7 till:

Hemslöjdskonsulenterna, Förvaltningen för Kulturutveckling,
Skövde Regionens Hus, 541 80 Skövde

Senast uppdaterad: 2020-06-03 12:53