Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Program för onlinemöten

Här presenterar vi tre av de vanligaste och enklaste programmen för att mötas över nätet.

Skype

Den kanske mest kända och äldsta som flera privatpersoner redan har installerade. Finns för både datorn, surfplattan och mobilen. Förutom att ringa upp och prata flera stycken med video, dvs. både bild och ljud, finns chat och möjlighet att dela bilder och annat på skärmen med varandra. Ifall någon visar ett knivigt slöjdmoment för kameran kan du även spela in det för att t.ex. repetera senare.

Här kan du läsa mer eller ladda hem programmet>>
Här finns en intruktionsfilm för hur du använder Skype>>

Facebook Messenger

Alla kanske inte tänker på Messenger som ett alternativ men den fungerar ganska bra som en enkel bildtelefon och chatrum. Den är gratis och många som redan har den installerad. Dessutom är den väldigt enkel att använda och fungerar den bra på smartphone, men kräver att alla deltagare har ett Facebookkonto och har inte så många finesser som t.ex. möjligheten att låta de andra deltagarna se din skärm. 

Läs mer om Messenger och registrera dig/logga in här>>
Här finns en kort intruktionsfilm för hur du ringer med Messenger>> 

Zoom

Ett mindte känt men väl fungerande och relativt lättanvänt program för videokonferenser. Speciellt bra för kurser och föreläsningar då den som är värd/leder mötet själv kan tysta deltagares mikrofoner så man slipper påpeka när någons mikrofon skapar rundgång eller en deltagare sörplar kaffe lite för ljudligt. Du kan också ha väldigt många deltagare. Nackdelen är att gratisversionen är begränsad till 40min. Vill ni hålla på längre så måste någon i sällskapet köpa en licens för ca 150:-/mån och kan då bjuda in till längre möten.

Här kan du läsa mer om Zoom och använda onlineversionen>>
Här laddar du hem gratisversionen till din dator>>
Här hittar du en 10 min summerande instruktionsfilm på engelska om hur man använder Zoom>>
Högskolan Kristianstad har gjort lite mer detaljerade filmer och beskrivningar på svenska>>

Senast uppdaterad: 2020-06-03 12:53