Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Slöjdare på Liseberg

Här är de slöjdare som deltar i Julslöjd på Liseberg

Agneta Brogren (15-17 november)

Keramiker och illustratör. Agneta bor och jobbar i byn Hög utanför Kungälv där hon drejar, kavlar, skulpterar och dekorerar. Med stor lust till mönster, färg och form gör hon brukskeramik i stengodslera och dekorerar med engober (färgkropp utrört i lera). Allt bränns i ungefär 1230 grader, det ger hållbar keramik som tål att brukas. Agneta hoppas att hennes föremål ska komma till stor glädje, nytta och användas om och om igen, länge.

Mer finns på Instagram @hoghuset_keramik och @hoghuset_illustration eller
på Facebooksidan HÖGhuset. Kontakt: agneta@brogren.info 

Anki Johansson (28/11 - 1/12)

Keramiker med verkstad i Grästorp där hon skapar små unika serier i bruksgods, designade inredningsdetaljer för hemmet och trädgården samt personliga målningar

"Vatten, jord och eld är grunden för de keramiska materialets existens. Genom att sammanfoga dessa element skapar jag keramiken och uttrycken i mina tavlor kommer från all inspiration runt om oss som livet ger."

Carola Lektén (10-23 december)

Carola bor i Landvetter och driver sitt företag CarolasVävatelje där hon designar och handväver egna textilier i sex vävstolar. Men tar också emot beställningar på handvävda textilier efter önskemål. De senaste åren har hon vävt mycket i ull och även sytt kläder av sina vävda ylletyger. Plagg som visats på modevisning i Borlänge. 

Christina Lundin (28/11 - 1/12)

Christina har alltid varit intresserad av allt inom textil och både väver, syr och stickar. Hon gillar att leta upp gamla mönster och tekniker som kan ligga till grund för nya uttryck. Bland annat har hon varit med i olika halmprojekt och väver nu allt från servettringar till gångmattor i halm.
Mest använder Christina naturmaterial som kommer väl till användning i hennes trasmattor.

Emma Segesten (4-8 december)

Emma, eller Textiltrollet som hon kallas sig, är civilingenjören som tog klivet ut i en helt ny spännande och kreativ värld. Hon trollar fram väskor, påsar, bivaxdukar och annat fint från kläder och andra textilier som ges en ny chans. Bivaxdukar och bivaxpåsar gör det enkelt att låta bli engångsplast. Allt är bruksföremål, ofta med en tanke om att bidra till ett hållbarare samhälle och gärna med lite humor. Textiltrollet hittar ni på Instagram och Facebook.

Erland Holmström (10-15 december)

Erland jobbar med svenskt trä (främst ek och alm) samt rep och läder. Nästan allt trä har han själv sågat till brädor och torkat i minst 2 år. Huvudsakligen använder Erland träd som måste fällas tex. för att dom står för nära hus eller kraftledningar. Därför vet han var alla hans träd har vuxit. Hopfogningar sker med traditionella tekniker som kilar, tappar och slitsar. Alla föremål är unika och finns bara i ett exemplar.

Erland kommer att visa: Handsnidade skärblock. Grova bänkar i massivträ, tillverkade utan lim.
Grytunderlägg av rep samt flaskor inklädda med rep och läder.

Helen Alm (28/11 - 8/12)

Stickar Valkar och tovar. Helen arbetar nästan uteslutande med ull i olika stadier. Gillar spännande färgkombinationer o färgar gärna ullen eller garnet för att få fram rätt nyans.

Helena Hallberg (16-30 december)

Återbruk och hantverk är två passioner för Helena och hon deltar bland annat med silversmycken och änglar i återbrukat fönsterglas. Allt är tillverkat med omsorg och stor glädje, som hon tänker sig sprids vidare genom alstren som görs i den lilla verkstaden vid Simsjön i Skövde.
En del av det Helena gör finns i företaget Smycken & Smått, som finns som butik på nätet www.smyckensmatt.se och även på Intagram och Facebook.

Hilkka Lundqvist (15-17 november)

Hilkka kommer urspungligen från Finland men har bott i Sverige sedan 1967. Slöjdintresset väcktes av hennes mormor redan som 6-åring. 

Ett av de hantverk hon har ägnat sig åt den senaste tiden är nålbindning. Nålbindning är en gammal teknik med förhistoriska anor. För Hilkka är det inte bara ett vackert hantverk, utan också en möjlighet att föra kunskapen vidare. 

De senaste åren har Hilkka hållit kvällskurser i Skövde, varit med i en utställning om nålbindning på Falbygdens museum, samt deltagit på julmarknad på Karlsborgs färstning och på Slöjdmässan i Hjo.

Ingrid Lindström (4-15 december)

Ingrid har varit yrkesverksam som keramiker i drygt 30 år. Hon bor och är verksam i Kungshamn, en vacker plats vid havet som ger inspiration och skaparglädje. 

"Min filosofi är och har alltid varit att förmedla lycka och harmoni genom vackra och funktionella bruksföremål skapade i ett härligt och jordnära material. Vi människor behöver ha en vacker och inspirerande miljö omkring oss för att må bra."

Karin Bergsten (22-24 november)

Plädnojan kom till för tio år sedan, då Karin började skapa egna mönster till sina vackra ullplädar. Sedan tre år tillbaka arbetar hon i en vävateljé i Falköping. Förutom att väva mjuka och varma ullplädar säljer hon även mönster och material för att kunna väv dem själv.

Marianne Larsdotter (22-24/11 & (26-30/12)

Marianne är konsthantverkaren som skapar i ull, oftast bruksföremål. Hon tovar fram vackra och varma ting på sitt egna vis.

Marie-Louise 'Mimmi' Nilsson

Textilartist och hantverkare i Skälmershult. Arbetar mestadels med textila material och anknyter gärna till historiska skeenden. Specialitet: textila upptåg.
www.mimmi.nu 

Nina Romanus (15-17 november)

Återbruk av material har en särskild tjusig i just utmaningen i att hitta nya möjligheter. Vad går att göra bortom den tidigare användningen?
Nina använder många olika material och tekniker. Jeanstyg är en favorit, bland annat för de färgskiftningar som uppstår tack vare den tidigare användningen.

Paula Obenius (10-15 december)

Filtmakare och textilkonsthantverkare. I textilverkstaden och ateljén vid Göta kanal arbetar Paula med textil konst och konsthantverk. Ofta med tovning som grund och kombinerar det med olika tekniker som shiborifärgning, ecoprint, och intuitiv broderi. Unika textilier till utsmyckning, inredning, kläder, accessoarer och bruksföremål blir till i verkstaden.

Susanne ”Sanna” Nilsson (28/11-1/12 & 26-30/12)

Keramiker som framför allt gör fåglar av alla de sorter. De första fåglarna kom till världen i början av 90-talet, sedan 2002 har Sanna ägnat sig åt kermiken på heltid med verkstaden i Ödsmål. I början var det mest brukskeramik med detaljer av ”rep”, därav firmanamnet Rep & Lera. 

Susanne Swedenborg (22-24/11 & 26-30/12)

Susanne har hållt på med textil i många år och arbetar i naturmaterialen ull, lin och bomull. De senaste åren har hon ägnat sig mer åt återbruksmaterial. Susanne stickar mössor i olika modeller i ull. Hon syr även väskor och kuddar som hon broderar, samt grytlappar och kassar.

Senast uppdaterad: 2020-06-03 12:53