Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

50-talsliv - om framtidstro och familjeliv

En utställning och föreställning som passar för äldreboenden och träffpunkter. 50-talsliv hjälper till att väcka minnen och skapa samtal om hur det var att leva under ett årtionde då så mycket förändrades..

I samarbete med Bluebeat Music erbjuder vi en föreställning som hör till utställningen 50-talsliv. Med hjälp av musik och olika föremål lockas publiken att dela med sig av sina minnen.

Under utställningens turné har vi fått många bevis på vilka positiva effekter det innebär för den som får hjälp att återuppleva minnen från en period då de var mitt i livet. Personalhandledningen och personalvisningen som ingår ger tips, idéer och kunskap för att kunna starta samtal kring hur det var att leva under den här tiden.

Vi vill bli ännu bättre och därför har vi samarbetat med Vård och Omsorg i Mölndals stad. Tillsammans med människor som upplevde folkhemstiden vill vi hitta och identifiera viktiga gemensamma tidsmarkörer som kan fungera som bra minnesväckare. Vi vill lägga till 1940- och 60-talet och utveckla metoden för att skapa minnessamtal.

I Mölndals stad har man sedan länge jobbat med att skapa goda förutsättningar för möten och samtal mellan brukare och personal. På Lackarebäckshemmet finns det en reminiscenslägenhet med möbler och föremål från 50-talet och bland personalen finns det utbildade reminiscensombud.

Tack vare samarbetet fick Västarvets pedagog möjlighet att träffa besökare, brukare och personal för att diskutera utställningens innehåll och formgivning. Vi har fått många möten med och berättelser från människor som minns hur det var att leva under folkhemstiden.

Samtalen och berättelserna om folkhemstiden och diskussionerna kring utställningens innehåll och formgivning har dokumenterats, precis som synpunkterna på föreställningen. Dokumentationen bildar ett underlag för att förbättra utställningen så att;

  • den innehåller föremål som fungerar bra för att starta upp samtal kring folkhemstiden

  • den blir mer tillgänglig för den som har nedsatta funktioner

  • den blir lätt att flytta runt för personalen själva.

Senast uppdaterad: 2020-06-03 12:53