Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hållbar utveckling av europeisk besöksnäring

Visning av kulturhistoriska miljöer i Sibiou, Rumänien.
Visning av kulturhistoriska miljöer i Sibiu, Rumänien.

CHRISTA är ett EU-projekt som handlar om att skapa strategier och förutsättningar för en hållbar natur- och kulturturism. Västarvet jobbar tillsammans med flera samverkansparter för att skapa nya möjligheter för besöknäringen i Västra Götaland.

Västarvet jobbar med flera omfattande EU-projekt. Ett av dem är CHRISTA som handlar om att skapa strategier och förutsättningar för en hållbar natur- och kulturturism. Projektledare är Björn Ohlén, utvecklare i Västarvet.

Kan du kortfattat berätta vad CHRISTA går ut på?

- Genom CHRISTA utbyter europeiska turismorganisationer erfarenheter om hur man skapar en hållbar kulturturism. Varje region tar sedan fram en plan för hur man tänker utveckla sin turism. I Västra Götaland är Västarvet med i projektet och vi fokuserar på industrihistorisk besöksnäring tillsammans med en rad lokala samarbetsparter.

Du var tillsammans med en delegation i Sibiu i Rumänen i höstas. Vad gjorde ni där?

- Vi var där av två skäl. Dels hade vi en CHRISTA-workshop om interpretation som metod inom besöksnäringen. Dels ingick vi i en delegation med politiker och tjänstemän från Västra Götalandsregionen som diskuterade samverkan med Sibiu inom ramen för det avtal Regionens kulturnämnd skrivit med dem. För oss kommer det att leda till flera samverkansprojekt under de närmsta åren. Vi hann med både möten och spännande studiebesök.

Ett av studiebesöken gick till en av många små saxiska byar med befästa kyrkor. Fantastiska miljöer, dock med visst behov av restaurering.

Vi besökte också Astra Museum, ett slags motsvarighet till Västarvet i Sibiu och deras imponerande friluftsmuseum med 300 byggnader. De sista åren har de utvecklat den pedagogiska och publika verksamheten på ett imponerande sätt.

Vad är på gång i projektet närmaste tiden?

- I CHRISTA jobbar vi nära ett dussin besöksmål som vi hoppas blir dragare i den industrihistoriska besöksnäringen. Vi coachar dem i utvecklingsfrågor och arrangerar fortbildning. Mycket handlar om berättelser som verktyg för att attrahera besökare. Under vintern kommer också arbetet med vår regionala handlingsplan att ta fart. Ett spännande och viktigt arbete. 

Senast uppdaterad: 2020-06-03 12:53