Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

De fyra skorstenarna, Stenungsunds kommun

De fyra skorstenarna i Stenungsund.

Klassisk siluett berättar om en orts industriella utveckling.

Stenungsundssonen Viktor Olsson sjöng om hur dom facklar på industrierna i skildringen av sin hemstad.

Och nog har Stenungsund fått industriella associationer, tack vare de fyra karakteristiska skorstenarna som sträcker sig upp mot skyn. Vad man än tycker om den estetiska utformningen så har den något att berätta om vår historia, och om ett samhälles utveckling. I och med byggnationen av kraftverket och skorstenarna så förändrades landskap och orörda miljöer för alltid.

De två första, 153 meter höga, skorstenarna restes 1959, i samband med att ortens kraftverk kom till. Dessa är i sina nedre delar gjorda i armerad betong, medan de övre delarna är en stålkonstruktion klädd med aluminiumplåt. 1966 tillkom ytterligare två skorstenar på Vetteberget. De nyare skorstenarna är skapade helt i armerad betong.

Kraftverket i Stenungsund banade vägen för kemiindustrin i området under 1960-talet. De senaste tjugo åren har kraftverket huvudsakligen fungerat som ett reservkraftverk.

Senast uppdaterad: 2020-06-03 12:53