Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Känsliga och svåra teman vid samtidsdokumentationer

Hur hanterar museer känsliga och svåra teman vid samtidsdokumentationer? Nätverket DOSS - Dokumentation av samtida Sverige har publicerat en rapport med utgångspunkt i erfarenheter, etik och metod.

Hur kan museer arbeta med svåra och känsliga teman i sin insamlingsverksamhet och vilka mörka, tabubelagda eller känsliga företeelser i det samtida samhället omfattas av museernas dokumentationer och historieskrivning? Hur kommer museer i kontakt med grupper som man tidigare inte försökt att nå och som kan ha drabbats av trauman, social marginalisering eller misär. Och vilken roll kan museer ha i debatter i samhället som rör känsliga och svåra teman?

Erfarenheter, etik och metod

Detta var några av de frågor som ställdes vid DOSS Höstmöte 2014: Känsliga och svåra teman vid samtidsdokumentationer – erfarenheter, etik och metod. Med konferensen vill nätverket DOSS skapa ett erfarenhetsutbyte mellan kulturhistoriska museer om etiska frågeställningar och insamlingsmetoder.

I publikationen berättar tolv av föredragshållarna från konferensen om olika projekt och undersökningar kring fotbollsvåld, flyktingtillvaro, romer och resandes historia, berättelser från äldreomsorgen och barnhems- och fosterbarns berättelser, liksom förhållningssätt till känsligt arkivmaterial.

I publikationen diskuteras även hur museer gallrar i ett immateriellt kulturarv och hur dialog i en lokal kontext präglad av migration kan föras.

Senast uppdaterad: 2020-06-03 12:53