Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Från skogstroll till nättroll – bli Trollbunden på våra besöksmål!

När man talar om trollen står de i farstun, eller, som i det här fallet på något av Västra Götalandsregionens museer. Nu går den uppmärksammade utställningen Trollbunden – folktro, fakta och fiktion från digital till fysisk form.

När blev du senast nätskrämd? Var det på grund av Slenderman eller Momo challenge? Och får du lite ångest varje gång du råkar trampa på en A-brunn?

I Trollbundens fysiska, interaktiva version kan du som besökare utmana din vidskeplighet i skrockhjulet, lära dig mer om källkritik, ta del av historiska och moderna myter och dela med dig av egna skräckupplevelser på nätet. Via QR-koder finns också ormkulterna, gengångarna och mördarclownerna i den digitala utställningen tillgängliga.

Näcken och nätskräcken

Människans behov av berättelser är utställningens röda tråd, från forntidens föreställningar om magiska väsen till dagens fake news och alternativa fakta. Experter som folklivsforskaren Bengt af Klintberg, psykologen Armita Golkar, författaren Sara Bergmark Elfgren och journalisten och viralgranskaren Jack Werner har bidragit med innehåll till utställningen.

Mata trollen

Resan från folktrons skogstroll till dagens nättroll blir extra tydlig i utställningen eftersom varje museum får besök av ett mörkt, mystiskt och platsunikt väsen. Den som vågar ge trollen uppmärksamhet kan ta en selfie med dem, eller kanske rent av avslöja vad som döljer sig under deras kåpor.
  – Jag skulle säga att alla satsningar som uppmanar till att titta närmare på vad som döljer sig under ytan är bra satsningar. Det kan nog finnas en bild av att det mänskliga berättandet är lite dött och institutionaliserat idag, säger Jack Werner som driver den populära Creepypodden.

Dessutom bjuder utställningen på lokala historiska föremål – allt från bronsålderssvärd till avhuggna fingrar – och deras sanna eller osanna berättelser.

Trollbunden – folktro, fakta och fiktion är skapad av Västra Götalandsregionen i samarbete med bland annat Institutet för språk och folkminnen. Därutöver har ett stort antal författare och experter bidragit med material och kunskap till innehållet.

Senast uppdaterad: 2020-06-03 12:53