Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fönsterrenoveringens dag 30 maj

fönsterrenoveringens dag

Den 30 maj är det Fönsterrenoveringens dag. Syftet är bland annat att berätta om de miljömässiga, ekonomiska och estetiska fördelarna med att vårda sina fönster i stället för att byta ut dem. Det är andra året dagen arrangeras och nu går svensk byggnadsvård på export då ”Fönsterrenoveringens dag” även anordnas i Finland och Estland.

Vad kan jag som husägare göra för att rädda klimatet? Ett vanligt argument för att byta fönster på ett hus är att man sparar energi, ett annat är de underhållsfria materialen. Men underhållsfria material är per definition svåra att underhålla - istället kastar man dem. Gamla träfönster kan däremot renoveras varsamt och billigt för att bli mer energieffektiva. Det spar resurser och är ett enkelt sätt att vara klimatsmart! Dessutom är trä ett förnyelsebart material till skillnad från aluminium och plast.

– Det kan verka klimatsmart att byta fönster, men hur resurssnålt är det egentligen att slänga fönster som fortfarande går att underhålla och använda. Vi har bara ett jordklot och måste vara sparsamma med våra resurser, säger Carina Carlsson på Västarvet.

En del av kulturarvet

Fönsterrenoveringens dag är också ett sätt att uppmärksamma äldre fönster och deras betydelse för kulturarvet. Bevarade originalfönster betyder mycket för upplevelsen av en byggnad. Byte av fönster kan innebära att en byggnads historiska karaktär går förlorad. Kulturmiljölagen säger att ansvaret för att skydda och vårda kulturarvet är en ”nationell angelägenhet som delas av alla”. I plan- och bygglagen skriver man att alla ändringar av ett hus ”ska ta hänsyn till byggnadens karaktärsdrag, historiska-, kulturhistoriska- och miljömässiga värden”. Ändå kastas gamla, funktionsdugliga och kulturhistoriskt värdefulla fönster över hela landet.

Spara pengar och miljö

Äldre träfönster har en hantverks- och materialkvalitet som bidrar till att de med rätt och kontinuerligt underhåll kan hålla länge. Att spara originalfönstren är därför ett sätt att investera i ett hus. – Välbevarade originalfönster är eftertraktade detaljer på bostadsmarknaden och höjer faktiskt värdet på ditt hus, säger Stephan Fickler, verksamhetsledare på Svenska byggnadsvårdsföreningen. Dessutom är det svårt att räkna hem ett fönsterbyte ekonomiskt eftersom livslängden på nya fönster med glaskassett, aluminium eller plast, är begränsad.

Svensk byggnadsvård på export I år arrangeras Fönsterrenoveringens dag både i Finland och Estland där man valt att fortsätta med samma koncept:

– Det skulle naturligtvis vara fantastiskt om detta utvecklade sig till en internationell dag för fönsterrenovering. Även Norge och Danmark ligger i startgroparna, säger Liselotte Jumme, bebyggelseantikvarie på Kalmar läns museum.

Lär dig renovera fönster!

Den 30 maj vill arrangörerna, Sveriges Länsmuseer, Svenska byggnadsvårdsföreningen och Riksantikvarieämbetet, uppmärksamma alla de vinster man gör genom att bevara och ta hand om sina fönster. Tillsammans med olika samarbetspartners anordnar man aktiviteter runt om i landet. Allt från workshops och kurser till utställningar och stadsvandringar där man tittar på olika typer av fönster, glas och beslag.

De aktiviteter som arrangeras under dagen ska vara inspirerande och utbildande och förmedla praktisk kunskap i hur man renoverar och energieffektiviserar sina fönster. Alla planerade arrangemang för Fönsterrenoveringens dag 2019 finns samlade på www.fonsterrenoveringensdag.se och under #fönsterrenoveringensdag på Instagram. Läs också fönsterrenoveringens 10 budord på www.fonsterrenoveringensdag.se

Evenemang i Västra Götaland

På flera platser i Västra Götaland ordnas kurser i fönsterrenovering under Fönsterrenoveringens dag. I Herrljunga (Haraberget), Vänersborg (Solliden) och Göteborg (Botaniska trädgården) ordnas endagskurser, medan det är möjligt att gå tvådagarskurser 30-31 maj i Bengtsfors (Gammelgården) och Hälleviksstrand (Fiskarstugan).

Kurserna arrangeras av Slöjd & Byggnadsvård i samarbete med Vuxenskolan och de lokala hembygdsföreningarna. I Fornbyn vid Västergötlands museum i Skara ordnas en fönstervårdsdag med föreläsningar och möjlighet att träffa hantverkare och återförsäljare av byggnadsvårdsprodukter.

Senast uppdaterad: 2020-06-03 12:53