Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Såna djur finns på Göteborgs naturhistoriska museum

Havsborstmask (Hermodice carunculata). Malta, Medelhavet. Foto: Fredrik Blomqwist.

I utställningen Såna djur finns på Göteborgs naturhistoriska museum kan du möta världar och varelser under vattenytan utan att bli blöt. 17 undervattensfotografer bjuder på spektakulära bilder av alla de möjliga och omöjliga djur som lever i världshaven.

Havet och livet under ytan har länge fångat människors intresse. Kanske beror det på att det döljer sig en hel värld där under som man knappt kan ana från land - över 70 procent av jordens yta är faktiskt täckt av oceaner och hav. Utställningen  Såna djur finns ger en inblick i livet under ytan utan vi behöver lämna land. 

Vernissagen är på torsdag den 23 februari, klockan 17:00, på Göteborgs naturhistoriska museum. Utställningen pågår sedan fram till den 27 augusti 2017.

Bilder från norr till söder

Såna djur finns visar delar av den marina världen genom spännande fotografier tagna i allt från nordliga kalla vatten till varma tropiska hav. Vissa av djuren i utställningen tillhör stora familjer med många medlemmar och de flesta har specifika egenskaper och beteenden.  

En del arter är endemiska och finns bara inom ett visst område, medan andra finns i flera hav men ändå är sällsynta. En del kan också vara väldigt svåra att fotografera även om man har turen att träffa på dem.

Havet som arbetsplats

Bakom utställningen står Sällskapet för Undervattensfotografi. 

- Undervattensfotografi är en fascinerande sysselsättning som ger dykningen stort innehåll, säger Kent Forsén, utställningsansvarig i SfU och dykare sedan 1950-talet.

Totalt medverkar 17 undervattensfotografer med sina bilder i Såna djur finns. Utställningen är ett resultat av många timmars arbete med kamera i en värld som existerar parallellt med vår - men som ändå är helt annorlunda.

Föredrag: Med kameran under vattenytan

Men hur är det egentligen att arbeta med kameran under vattenytan? Hur djupt kan man gå och hur länge kan man vara där? I samband med vernissagen på torsdag den 23 februari delar den erfarna undervattensfotografen Fredrik Ehrenström med sig av sina tips och erfarenheter och berättar om vad som krävs av både fotograf och utrustning. 

Fredrik utsågs till  Wildlife Photographer of the Year 1998  av BBC i kategorin "In Praise of Plants", och hans bilder finns också att se i utställningen Såna djur finns. 

Klockan 18:00, torsdag den 23 februari, i föreläsningssalen på Göteborgs naturhistoriska museum.

Fler föredrag

Under våren kommer ytterligare två undervattensfotografer att berätta och visa sina bilder på museet. 

30 mars klockan 18:00 
Kent Forsén: Livet under ytan i Smaragdhavet 

27 april klockan 18:00 
Johan Arnell: Indonesiens marina mångfald

Senast uppdaterad: 2020-06-03 12:53