Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

!Nannis skissbok på Vänersborgs museum

Utställningen ger en inblick i en tidigare okänd historia där barn från san-folket i norra Namibia från 1880-talet får ge sin bild av såväl förlust som rikedom – livshistorier från en svunnen tid men lika aktuella i dag. Materialet ingår i dag i ett arkiv vilket av UNESCO har klassats som världsarv.

Åren kring 1880 vistas pojkarna !nanni, Tamme, Uma och Da hos språkforskaren Lucy Lloyd i Kapstaden. De tillhör alla san-folket eller !kun-folket och kommer från norra Namibia. Efter att brutalt ha ryckts upp från sina hem och sålts som slavar tas de om hand av vänersborgaren och handelsmannen Axel W Eriksson som för dem, på sitt fartyg Louis Alfred, till Kapstaden där de placeras hos Lucy Lloyd.

Teckningar blir världsarv

I sina studier av pojkarnas språk låter Lucy dem teckna minnen från sina hem. Under åren skapas över 500 teckningar av den natur, djurvärld och det familjeliv de tvingats lämna i vad de själva ibland kallade ”Elefanternas land”. Materialet ingår i dag i ett arkiv vilket av UNESCO klassats som världsarv.

I ett unikt samarbete mellan Vänersborgs museum och Marlene Winberg vid Manyeka Arts Trust och National Library i Kapstaden har denna utställning med ett 70-tal kopior av sanpojkarnas teckningar skapats.

Utställningen ger en inblick i en tidigare okänd historia där barnen från 1880-talet får ge sin bild av såväl förlust som rikedom – livshistorier från en svunnen tid men lika aktuella i dag.

Utställningen pågår fram till den 22 januari 2017. Välkommen!

Senast uppdaterad: 2020-06-03 12:53