Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kreativ djurpark på Göteborgs naturhistoriska museum

Ishockeyhandskar, värmeradiatorer, persiennlameller och skoblock är bara några av de vardagliga prylar som får nytt liv i Eric Langerts fantasifulla utställning Min djuriska park. Ur tillsynes helt vanliga föremål växer spännande, märkliga och inte minst kreativa djurgestalter fram. Min djuriska park öppnar 17 december på Göteborgs naturhistoriska museum.

En noshörning som består av en gummiduk, en isolator, trä och en brandyxa. En hattask, korsetter och nätstrumpor förvandlas till en afrikansk struts. En tre meter hög dinosaurie bestående av värmeradiatorer. Det sägs att fantasin inte har några gränser, det är något som konstnären Eric Langers utställning Min djuriska park är ett utmärkt exempel på.

- Människan lånar nästan alla sina idéer, fantasier och förebilder av naturen. Därför blir våra egna produkter inte särskilt olika naturens. Mönster, tekniska egenskaper som styvhet, vikt, raffineringsgrad och andra associationsvägar som vår egen historia ger, gör att vi i alla material lägger en laddning. Den laddningen vill jag lyfta fram, samtidigt som jag så att säga återbördar lånen från naturen, säger Eric Langert.

De kreativa djuren i Langerts menageri är också skapade med lustfylld inspiration.

- Jag tror att det är igenkännandet av vardagliga material, att de verkligen ser väldigt enkla och naturliga ut och att min lust och humor faktiskt känns i djuren gör att många har uppskattat dem genom åren.

20 år av glada miner

Min djuriska park har turnerat land och rike runt och firar 20-årsjubileum 2017. Och cirklarna sluts faktiskt på Göteborgs naturhistoriska museum där utställningen visades för första gången, 1997. Om framgångsreceptet berättar Eric:

- Målet är dock att skulpturerna skall innehålla följande tre saker. De skall kittla åskådarnas seende och associationer, arbetet skall vara snyggt och kärleksfullt utfört och det skall finnas en aha-upplevelse.

Invigning 17 december kl. 14

Utställningen Min djuriska park invigs lördag 17 december, kl. 14 på museet då Eric Langert också finns på plats och berättar mer om sin fantastiska skulpturpark. Utställningen pågår till och med 27 augusti 2017.

Senast uppdaterad: 2020-06-03 12:53