Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Medeltida sportlov på Lödöse museum

Hur känns det att åka skridskor på djurben? Är det svårt att skjuta med pilbåge? Prova på att fånga pinnen, kasta prick eller försöka träffa bönderna i kägelspelet. Välkommen till Lödöse museum på sportlovet!

Vill du veta mer om hur det kunde vara att sporta och leka på medeltiden så kan du följa med vår arkeolog som berättar om några av alla spännande saker i vår utställning, som finns kvar efter de barn och vuxna som levde i Lödöse för nästan tusen år sedan.

Är du en skicklig bågskytt?

Att vara en skicklig bågskytt har alltid varit beundransvärt och fördelaktigt i historien. Under medeltid var pilbågen ett av de viktigaste vapnen i krig, eftersom en liten grupp bågskyttar kunde stå på långt avstånd och hålla fienden borta genom att skjuta många pilar samtidigt. Är det svårt att skjuta tror du? Kom och prova!

Åk medeltida skridskor

Man vet att man redan under vikingatid åkte islägg, som är en slags skridsko av djurben. Oftast användes ben från nöt, häst eller får som man knöt fast under skon, och man hade en vass pinne som man stakade sig fram med på isen. Det är inte alltid helt lätt att åka, då man hade en annorlunda åkteknik än den vi är vana vid på våra moderna skridskor. Kom och prova!

Leksaker från förr

Vad gjorde barnen på medeltiden? Hade de leksaker? Jodå, det hade de. Det finns bilder från medeltiden som visar barn som leker, och man har hittat leksaker i Lödöse från barnen som levde här på medeltiden. Testa att fånga pinnen, kasta prick eller träffa bönderna i kägelspelet.

Senast uppdaterad: 2020-06-03 12:53