Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Arkeologisk undersökning av befästningen på Husön

Nu har du chansen att uppleva arkeologi när den är som mest spännande! På Arkeologidagen 27 augusti genomförs den första arkeologiska undersökningen av befästningen på Husön, utanför Torpa Stenhus i Tranemo kommun, och du får vara med!

Grävningen sker på en ö under äventyrliga omständigheter, och varken du eller arkeologerna vet exakt vad som döljer sig under ytan. Vi söker efter spår som kan sätta lämningarna på Husön i relation till övriga medeltida lämningar i området. Du kan delta i utgrävningen hela dagen eller följa med på en kortare visning. 

Torpa stenhus

Torpa Stenhus är ett medeltida herresäte från slutet av 1400-talet, beläget vid sjön Åsunden i Tranemo kommun. I sjön ligger Husön som bär på spår efter en medeltida befästning. Befästningens precisa ålder och struktur är okänd eftersom inga arkeologiska undersökningar har genomförts på platsen.

På Arkeologidagen 27 augusti 2017 sker den första arkeologiska undersökningen på Husön för att söka svar på hur befästningen passar in i de kulturhistoriska omgivningarna. Arkeologer finns på plats hela dagen för att leda undersökningarna och svara på frågor.

Begränsat antal platser

Det finns ett begränsat antal platser för att delta i utgrävningen och visningarna. Först till kvarn gäller. 

Grävning

Anmälan till att delta i den arkeologiska grävningen görs till mats.hellgren@vgregion.se
Du har en plats i grävningen när du fått en bekräftelse på detta via mail.

Hålltider för de som deltar i grävningen är söndag 27 augusti, kl 9.30-16. Mer information fås vid bekräftat deltagande.

Visning

För de som inte kan eller vill delta i utgrävningen så finns det möjlighet att följa med på visning på ön. Det kommer att ske två visningar, kl 12 och kl 14 på söndagen 27 augusti, och samling sker en halvtimma innan vid bryggan vid Hofsnäs gård där man tas med båt ut till ön.

Anmälan till att delta på någon utav visningarna görs till liselotte.orling@vgregion.se. Du har en plats på visningen när du fått en bekräftelse via mail.

På egen hand

Vill man ta sig ut till ön på egen hand så går det naturligtvis bra. Vi hänvisar dock till de två utsatta visningarna kl 12 och kl 14 om man vill ha en guidad tur, övrig tid får man titta runt själv.

Vägbeskrivning

Följ väg 27 Från Borås mot Tranemo, sväng vänster mot Länghem, kör rakt tills du kör över järnvägen i Länghem, fortsätt rakt 250 meter sväng sedan vänster. Där finns en skylt som visar vägen till Hofsnäs. 75 meter NO om Hofsnäs gård och restaurang finns båtbryggor. Där är samlingsplatsen.

Koordinater (Sweref 99 TM)

Husön E398802, N6391766

Hofsnäs E398152 , N6388831

Tillgänglighet

Mycket begränsad tillgänglighet då undersökningsytan är belägen på en ö med kuperat underlag. Inga faciliteter finns på ön.

Deltagare i den arkeologiska undersökningen och visningarna körs ut till ön. Övrig allmänhet är välkommen att ta sig dit med egen båt. Det finns ingen brygga vid ön.

Kontakt

E-post: mats.hellgren@vgregion.se
tfn: 0760-517725

eller

E-post: liselotte.orling@vgregion.se
tfn: 0761-389603

Senast uppdaterad: 2020-06-03 12:53