Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Arkeologidagen - undersökning av medeltida borg på Husö

Bild på en arkeologisk utgrävning

För andra året undersöker Västarvet den medeltida borglämningen på Husö nära Torpa Stenhus under den nationella Arkeologidagen. Var med och gräv eller besök utgrävningen med egen båt. Vi vill ha mer kunskap om hur bebyggelsen på ön såg ut under medeltiden.

Efter en kort båttur till Husö kommer vi att gräva fram delar av borglämningen för hand med spade och skärslev. Vi vill förstå vilken typ av byggnader som fanns på platsen och kanske också hitta något daterbart material.

En arkeologisk konservator kommer också att finnas på plats för att prata om föremål, material och konservering.

Arkeologidagen och undersökningen på Husö är på söndagen 26 augusti och pågår mellan kl. 08.30 och 16.00.

Information

Föranmälan är nödvändig och antalet platser är begränsat. Vi tar endast emot 20 st grävande deltagande. Undersökningen pågår under hela dagen söndag 26 augusti och det finns möjlighet att vara med även under måndag den 27 augusti. Det finns ingen möjlighet att köpa mat eller dryck. Besökare med egen båt är välkomna att titta på undersökningen och ställa frågor under hela dagen utan föranmälan.

Besöka

Vägbeskrivning:

För grävande deltagare: Vi möts vid bryggan, Hofsnäs Herrgård.
För besökare med egen båt: Husö ligger i Yttre Åsunden, ca 500 meter norr om Torpanäset.

Tillgänglighet

Ön ligger ca 500 meter från land och är endast tillgänglig med egen båt. Båt finns inhyrd för föranmälda grävande deltagare. Terrängen på ön är kuperad och svårtillgänglig för rullstolar och barnvagnar. Toalett finns inte på ön.

Kontakt

Kontaktperson: Johanna Lega, arkeolog i Västarvet
Tfn: 0700-823510
E-post: johanna.lega@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2020-06-03 12:53