Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Arena Dals-Ed

Med trä har folket byggt samhället Ed och trä är en avgörande resurs även för framtiden i Dals-Eds kommun när det gäller hållbar tillväxt och sysselsättning. Välkommen till en spännande vecka i Dals-Ed i träets och hållbarhetens tecken!

Årets traditionella kulturvecka i Dals-Ed (17–25 september) är samtidigt ett samarrangemang med Västarvet inom temat trä och hållbarhet – Arena Dals-Ed. Nedan hittar du programmet mellan 19-25 september:

Måndag 19 september

Öppet fönster, Karl XII stugan

På måndag blir det Öppet fönster i Karl XII-stugan! Fönsterhantverk, kakelugnsmakeri och andra olika hantverk demonstreras. Byggnadsantikvarier svarar på frågor om byggnadsvård och K-märkt.

Ur björk, AME:s verkstäder

Ur björk är en slöjdworkshop för mellanstadiet som pågår måndag och tisdag i AME:s verkstäder bredvid Utvecklingscenter. Sara Degerfält och CarlOlof Engström som är hemslöjdkonsulenter på Västarvet medverkar.

Tisdag 20 september

Äldre byggnadstradition på Dal – från bondgårdar till Amerikahus

Runt förra sekelskiftet utvandrade mer än 50 000 dalslänningar till Amerika och många kom tillbaka med inspiration av ett annat sätt att bygga. Antikvarie Marie Odenbring Widmark berättar på tisdag kväll om äldre byggnadstradition på Dal – från bondgårdar till Amerikahus.

Ur björk, AME:s verkstäder

Ur björk är en slöjdworkshop för mellanstadiet som pågår måndag och tisdag i AME:s verkstäder bredvid Utvecklingscenter. Sara Degerfält och CarlOlof Engström som är hemslöjdkonsulenter på Västarvet medverkar.

Liv i löv, Snörrumsskolan

Pedagoger från Göteborgs naturhistoriska museum besöker Snörrumsskolan under tisdagen med programmet Liv i löv.

Kyrkogårdsvandring vid Håbols kyrka

Om kyrkogårdens natur- och kulturhistoriska värden. Förutom kyrkvaktmästare Holger Galle och antikvarie Hedvig Zillén medverkar biologerna Leif Lithander och Ted von Proschwitz. Kyrkogårdarna har ofta en rik biologisk mångfald kring gamla träd, stenmurar mm. Samling kl. 18 vid kyrkogården.

Onsdag 21 september

Sagor från de djupa skogarna, Gamla Real

Snuttar ur fornsagor som utspelar sig i Dalsland blir det på Gamla Real på onsdag kväll. Det är pedagogerna från Lödöse museum som berättar, sjunger visor och spelar. Även du får sjunga med!

Torsdag 22 september

Kyrkogårdsvandring vid Gesäters kyrka

Om kyrkogårdens kulturhistoriska värden. Med antikvarie Anni Bergström medverkar stenkonservator Carin Petterson som talar om stenarnas kondition och eventuella behov av vårdåtgärder. Samling kl 18 vid kyrkogården.

Söndag 25 september

Visning av vattenanknutna kulturlämningar, Kårslätts gård

Antikvarie Gunilla Roos Nilsson har bland annat inventerat flottningslämningar i Örekilsälven. På söndag leder hon en visning vid Torpfors av vattenanknutna kulturlämningar. Samling kl. 10. Efter visningen blir det en presentation av Prisma Västra Götaland. Prisma Västra Götaland är en digital arena för människor, berättelser och platser med historia. 

Senast uppdaterad: 2020-06-03 12:53