Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Samlingar

I våra samlingar finns miljontals objekt - allt från halmslöjd till döda ormar. Här kan du läsa mer om föremålen och om hur vi arbetar med samlingarna. Du kan också botanisera bland bilderna i Digitalt museum!

snäcka

Digitala samlingar

Här kan du söka i museernas samlingar. Upptäck en historisk skattkammare med hundratusentals fotografier och föremål som är tillgängliga för alla. Välkommen att kika in bakom kulisserna!
arkiv med ett bord

ICOM:s etiska regler

ICOM (International Council of Museums) är en internationell organisation för museer och museianställda. ICOM är rådgivare till UNESCO i museifrågor, utför expertuppdrag och ger ut publikationer. ICOM arbetar genom nationella och internationella kommittéer. Svenska ICOM är en nationell kommitté inom ICOM och har en omfattande verksamhet.
blommor och sol

Gallring av mänskliga kvarlevor

I våra samlingar förekommer ett hundratal mänskliga kvarlevor. 1800-talets syn på människovärde och etik i kombination med naturvetenskap är sedan länge utdaterad. En gallringsprocess är redan påbörjad, men vad innebär egentligen detta?
samling av fåglar i skåp

Västarvets gallringsprocess

Under 2018 tog Västarvets styrelse ett beslut om att en gallring skulle genomföras bland de mänskliga kvarlevorna i Västarvets samlingar. Under 2019 inleddes gallringsprocessen. Här hittar du all information om hur och varför gallringsprocessen genomförs.

De siamesiska tvillingarna

De siamesiska tvillingarna var länge en del av samlingarna på Göteborgs naturhistoriska museum. Här kan du läsa om vad som nu skett med dem samt vad vi faktiskt vet om dem.
Senast uppdaterad: 2019-12-06 15:50