Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Pilgrim²​ - en förhöjd upplevelse på Lödöse museum

Välkommen till en förhöjd upplevelse om pilgrimsresor genom alla tider – igår, idag och imorgon. Pilgrim² är en utställning om inre och yttre resor med utgångspunkt i museets arkeologiska samlingar, den lokala historien och berättelser om pilgrimsresor.

En utställning om inre och yttre resor

Välkommen till en förhöjd upplevelse om pilgrimsresor genom alla tider – igår, idag och imorgon. 13 juni 2015 öppnade Lödöse museum Pilgrim² - en utställning om inre och yttre resor med utgångspunkt i museets arkeologiska samlingar, den lokala historien och berättelser om pilgrimsresor. Utställningen Pilgrim² pågår under hela 2016.

Att vandra som pilgrim är en global företeelse och vanligt inom världens stora religioner. På senare år har också intresset för att pilgrimsvandra ökat i Sverige. Vad ligger bakom detta nyvakna intresse? Med utgångspunkt i samtiden vandrar vi tillbaka genom historien och så småningom ut i landskapet på det nät av pilgrimsleder som korsar Lödöse.

Med en arkeologisk skatt av pilgrimsmärken och spännande helgonberättelser kan pilgrimernas liv levandegöras – men också ställa frågor till samtidens rastlösa människor. Kanske är vårt behov av inre kontemplation och fysisk rörelse större än någonsin?

Lödöse – ett nav för pilgrimsleder

Lödöse har genom historien varit en viktig knutpunkt för pilgrimsresor, främst som hamnstad. Under medeltiden reste pilgrimer från Lödöse med båt till kontinenten och de stora vallfartsorterna. I museet samlingar finns flera föremål som vittnar om detta. 

Genom Lödöse korsar också tre färdigmärkta leder med de tre delsträckorna Göteborg-Lödöse, Lödöse-Skara och Lödöse-Vänersborg. I utställning kommer det finnas information om lederna, kartor och digitala hjälpmedel som väcker historien till liv för samtida vandrare.

Vill du ut och vandra eller veta mer om lederna redan nu? Klicka här för att komma till en webbplats med beskrivningar av lederna, sevärdheter längs med vägarna och kartor.

Unik samling av pilgrimsmärken

Pilgrimsmärken köptes av vandraren på vallfartsorten. De var dekorativa och kunde köpas som souvenirer, men var vandringen för botgöring så var de ett bevis på att uppgiften verkligen genomförts. Pilgrimsmärket gjorde pilgrimen lätt igenkännlig och gav därmed en viss personlig immunitet. Alla goda kristna förväntades ge förbipasserande pilgrimer hjälp och stöd under resan.

Elva pilgrimsmärken från de stora pilgrimsmålen har hittats i Lödöse. De är från Santiago de Compostela, Riga, Köln, Canterbury, Einsiedeln, Noblat, Vadstena och Skara. Lödöse är en av de främsta fyndorterna av pilgrimsmärken i Sverige, vilket visar att Lödöse varit en viktig utfärdsort för pilgrimer under medeltiden.

Kontakt- och besöksuppgifter

Kontakta oss
Besök

Besöksadress

Museivägen 1
463 71 Lödöse

Västtrafik - reseplaneraren

Postadress

Lödöse museum
Museivägen 1
463 71 Lödöse
Kontakt Pilgrim²
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Mer om pilgrimsleder

En pilgrims dagbok

Under april 2015 gjorde Jessica Randén från Lödöse museum en pilgrimsvandring till Santiago de Compostela. 


Klicka här för att läsa hennes dagbok. 

Vandringsleder

Vill du veta mer om de pilgrimsleder som korsar Lödöse - eller själv ge dig ut att vandra? Här finns information om servärdheter, historia och kartor som berättar det mesta du behöver veta om lederna som nu är färdigmärkta och klara för vandring. Klicka här för att läsa mer om pilgrimslederna genom Lödöse.

Pilgrimsfakta och vandingsleder

Senast uppdaterad: 2018-03-20 10:36