Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Dömd till döden - Lödöse museum

En liten bit utanför Lödöse ligger Tingbergs kulle. Här fanns fram till 1857 Ale och Vättle härads avrättningsplats. Dömd till döden är en utställning där du möter föremål, berättelser och vittnesmål från en plats med en mörk historia.

Är dödsstraffet verkligen kulturarv? Platserna och historierna, inte sällan bortglömda, finns ju trots allt kvar. I år är det 160 år sedan den sista avrättningen i Lödöse och ett stort intresse från allmänheten kring den här mörka historien sådde ett frö på museet. Ett frö som växte till en idé och som nu blivit utställningen Dömd till döden.

Trots sin ohyggliga natur, har dödstraffet utförts enligt en logik som är typisk för varje tidsepok. Straffet har förändrats i samklang med samhällets skiftande normer och värderingar. Man var länge övertygad om att dödsstraffet hade en avskräckande effekt på medborgarna, men det viktigaste argumentet var att den dömde sonade sitt brott i relation till brottsoffren liksom inför Gud. Genom att plikta med sitt liv fick den dömde guds förlåtelse.

En länk mellan dåtid och nutid

Det var först under slutet av 1700-talet som dödsstraffet började ifrågasättas på allvar. En del författare, jurister och filosofer menade att det kännetecknar ett barbariskt samhälle. Kunskapen om avrättningar i Sverige och i Europa får vi genom en rad källor, som lagtexter, domstolsprotokoll, brev och tidningsartiklar samt det arkeologiska materialet.

Platsens berättelser

I en nyligen genomförd genomgång av kända avrättningsplatser i Sverige har man gjort en förteckning över fler än 500 platser, från norr till söder. Men mörkertalet är stort och sannolikt var avrättningsplatserna många, många fler.

Idag är det därför inte ovanligt att man hittar små gropar eller rösen på avrättningsplatser. Så är även fallet med Tingbergs kulle här i Lödöse. Avrättningsplatserna är på många sätt ett bortglömt kulturarv men bär fortfarande en tydlig vittnesbörd över alla dem, män, kvinnor och barn, som fick plikta med sina liv.

Brott och straff

Från hängning och stening, till bränning och stegling – dödstraffens historia är en brutal historia. I utställningen möter du flera exempel på dödstraff genom historien, det ena värre än det andra.

Men här finns också de mänskliga vittnesmålen och berättelserna, bland annat från det medeltida Lödöse år 1313 där skvallret kring en adelsdam ledde till bränning på bål. Ett annat fall kommer från mitten av 1800-talet i Kattleberg, där ett par kriminella postrånare mötte sitt öde genom halshuggning.

Dramatik och tragedi

Utställningen behandlar ett ämne som intresserar många, men som ändå är relativt okänt. De flesta känner nog till att dödstraffet har existerat i Sverige, men relativt få känner till att avrättningsplatser finns på väldigt många platser i städer och på landsbygden

- I flera av berättelserna som vi tar upp finns en dramatik och en tragedi som berör på ett djupt mänskligt plan och som jag tror får våra besökare att gå härifrån med en känsla av att ha tagit del av något viktigt, berättar Christian Mühlenbock, enhetschef på Lödöse museum.

I utställningen visas också bödelsyxan och handfängsel som använts vid de sista avrättningarna. Avsikten har varit att skapa en utställning som engagerar, men som i slutändan är respektfull mot de som en gång drabbades av dödsstraffet.

Utställningen pågår till mars 2019.

Hitta till Lödöse museum

Senast uppdaterad: 2018-03-23 11:13