Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Labyrinter - från ritualer till folktro

Labyrint vid Ulmekär, Grebbestad.

Labyrinten är en gåtfull fornlämning som förekommer i olika kulturer runt om i världen. De ligger ofta i anslutning till gravplatser och dess utformning ger sken av att de använts vid forntida ritualer och på senare tid varit föremål för folktro.

Labyrinten är en typ av fornlämning som vi vet ganska lite om. De förekommer i flera tidsperioder, olika kulturer och förekommer bland annat i Storbritannien, Indonesien, bland Nordamerikanska indianer och Skandinavien.

Labyrinter förekommer också i den antika mytologin och har med sina ringar visat vägen in till en stad och då specifikt Troja, därför kallas den här typen av labyrinter också för Trojaborgar. Men vad betyder dessa märkliga stenformationer? Och vad har de använts till?

Från ritualer till folktro

De nordiska labyrinterna består ofta av kullerstenar som är lagda i ett symmetriskt mönster. De äldsta labyrinterna i landet härrör sannolikt från järnåldern och ligger ofta i anslutning till gravplatser. 

Tolkningar pekar på att labyrinterna har varit platser för fruktbarhetsriter och folktro, dans och lek. De är inte sällan placerade i närheten av fiskeplatser längs med kusten, som den här i Ulmekärr i Tanums kommun. Sannolikt har de anlagts för att bringa god fiskelycka.

Labyrinten vid Ulmekärr anses vara en de bäst bevarade och vällagda i landet. Så varför inte packa ner en termos kaffe och göra en utflykt till en plats med ett lika historiskt som magiskt skimmer? Här kan fantasin flöda fritt om vad som kan ha hänt genom århundradena.

 

Senast uppdaterad: 2018-09-11 11:59