Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Brattön – det sanna Blåkulla

Brattön i skymning.

Det bohuslänska Blåkulla, ön Brattön, ligger i Solberga socken i den södra delen av Hakefjorden, nära öarna Lövön och Älgön. Häxor samlas enligt gammal lokal folktro på öns 131 meter höga punkt. Något som har gett ytterligare liv till häxhistorien är ovanliga naturfenomen.

Här sägs åskans dån eka dubbelt så högt när den träffar berget. På grund av ett ljusfenomen färgas ön mörkblå ibland. De här sakerna kan ha bidragit till att Brattön pekats ut som ett bohuslänskt Blåkulla bland öarna i arkipelagen.

Att häxor flög till Blåkulla började spridas under de stora häxjakterna under senare hälften av 1600-talet. Då sade sig barn ha blivit bortförda av häxor till en ö där de deltog i djävulens onda riter. Ett 40-tal personer bekände att de besökt Blåkulla när processerna var som värst.

Vårdkasen - en föregångare till fyren

På Blåkullen på Brattön fanns före 1658 en vårdkase som ingick i det norska vårdkasesystemet. Det var föregångare till det fyrsystem som vi idag är bekanta med i skärgården.

I Sverige avrättades omkring 400 personer för häxeri mellan 1492 och 1704. Av dessa inträffade de flesta fall (trehundra) under en kort men intensiv period; de åtta åren mellan 1668 och 1676, då den häxhysteri som kallas "Det stora oväsendet" bröt ut. Denna period är ökänd av intensiv häxjakt som brukar beskrivas i historieböckerna då man läser om häxprocesser i Sverige.

Senast uppdaterad: 2019-04-18 09:02