Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Björnviskaren

En zoolog och två tama björnar.

Levande björnar i koppel på stan och som sällskap på slottsbjudningar – det var verklighet för vänersborgarna i mitten av 1800-talet. Då bodde Llewellyn Lloyd, en omtalad brittisk zoolog, björnjägare och sportfiskare, i trakten.

Folk i Vänersborg kunde möta Lloyd på promenad med sina tama björnar, vilka han höll i strama koppel. Björnarna hade han tagit som små ungar då deras mamma skjutits i samband med jakt. Lloyd nöjde sig inte med att valla björnarna på stadens gator. Han tyckte om att ta med dem på olika bjudningar till traktens slott och herrgårdar. På teckningen, utförd av Fritz von Dardel, ser vi Lloyd och björnarna göra en uppmärksammad entré i salongen hos baron Silfverschiöld på Kobergs Slott.

Lloyd hade ett stort intresse för Sveriges fauna och försökte tämja olika vilda djur. Han försökte med både vargar, svanar, rovfåglar och älgar. På gåtfulla vägar hade han fått tag i en leopardunge som han hade som husdjur.

Hans reseskildringar av djur- som folkliv och natur i landskapen kring Vänern bidrog till att den brittiska publiken såg Lloyd som en upptäcktsresande. Folket i Vänersborg kände Lloyd mest som björnjägare, fiskare och excentriker av stora mått.

 

Senast uppdaterad: 2018-09-13 13:50