Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Pompeji i Italien

Miriam Hermanson, kommunikatör i Västarvet, tipsar om Pompeji i Italien.

Det var nästan tvåtusen år sedan det hände, dagen då tiden stannade i staden Pompeji i nuvarande Italien. Tiden frös till is - eller snarare brändes till aska. Livet övergav staden, de som dog hejdades mitt i sin rörelse för att fastna i en skoningslös törnrosasömn.

Inte förrän på 1800-talet skulle staden åter se dagens ljus. En av arkeologerna upptäckte hålrum efter människokroppar i asklagret. Han fyllde dem med gips och idag kan vi beskåda dessa personer så som de såg ut i det ögonblick de dog. Det är en obehaglig, men fascinerande känsla att se dem. Deras öde är att för alltid vara lika levande som döda. För hade inte vulkanen Vesuvius fått ett utbrott den dagen hade vi aldrig kunnat veta hur livet i Pompeji såg ut år 79 e.Kr.

Man fylls både av förskräckelse och vördnad när man vandrar på gatorna. I husen finns detaljerade väggmålningar och golvmosaiker i förvånansvärt bra skick, det är svårt att förstå att de är nära tvåtusen år gamla. Husens invånare är idag gatuhundar - häpnadsväckande lika hundarna på väggmålningarna intill dem.

Pompeji är inte bara en fantastisk romersk stad från en fjärran högkultur. Den är också en påminnelse om att vi inte rår över naturens krafter, hur högtstående och välutvecklat ett samhälle än är.

Miriam Hermanson, kommunikatör i Västarvet

Senast uppdaterad: 2017-02-07 09:48