Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Petra i Jordanien

Christian Mühlenbock, enhetschef på Lödöse museum, tipsar om Petra i Jordanien.

Jag har valt världsarvet Petra i Jordanien. Petra är en fantastisk plats med flera lager av lämningar från olika tidsepoker. Under romarriket var staden en knytpunkt för karavanlederna som band ihop väst med öst. Handeln gjorde en del invånarna ofantligt rika och delar av välståndet investerades i rikt utsmyckade byggnader som är huggna direkt ur berget.

Så småningom tog handeln andra vägar och Petra förlorade sin priviligierade position som handelsstad men ända fram till modern tid användes byggnaderna och de många templen fortfarande som bostäder. Men idag har de lokala beduinerna tvingats flytta och därmed fått överge sin traditionella livsstil. En del har idag funnit en ny inkomstkälla i massturismens fotspår.

Min reskamrat insisterade på att vi skulle rida in i Petra på klassiskt vis – till häst. Eftersom han aldrig hade ridit förut var det mycket nära att äventyret slutade i katastrof. Till min och vår guides omåttliga förtjusning! Därefter fortsatte turen till fots över bergen och eftersom jag har en viss respekt för höga höjder var det med mycket blandade känslor som jag betraktade de mest kända monumenten över klippkanten. När jag uttryckte min tveksamhet möttes jag av guidens uppmuntrande svar: ”if you die in Petra you die happy”. 

Christian Mühlenbock, enhetschef på Lödöse museum

Senast uppdaterad: 2017-01-31 09:53