Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Machu Picchu i Peru

Hanna Ljungberg, kommunikatör i Västarvet, tipsar om inkastaden Machu Picchu i Peru.

Att åka turistbuss upp längs Andernas stupbranta bergssidor på en grusväg som inte är större än vägen mellan Norra Lundby och Ökull är en nära-döden-upplevelse av rang. Särskilt för någon så höjdrädd som jag. Men det är värt det. Utan avgrundsdjupen hade 1400-talsstaden Machu Picchu inte varit hälften så fascinerande, åtminstone inte i mina skräckslagna ögon.

När jag går mellan stenruinerna funderar jag på arbetsmiljön för dem som byggde staden (knappast toppenbra), på inkan som bestämde sig för att anlägga Machu Picchu (varför i hela friden där?) och om hovet och inkan någonsin tog med sig småbarn hit. Jag skulle verkligen inte vilja vara barnvakt åt någon som precis lärt sig gå i den här miljön; mellan husen och höjderna. 

Och just den typen av funderingar tycker jag är det intressantaste med Machu Picchu. Alla var, hur och varför-frågor som väcks och som förhindrar att en spännande kultur faller i glömska. 

Hanna Ljungberg, kommunikatör, Västarvet

Senast uppdaterad: 2017-01-25 12:19