Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Biskopsborgen i Kuressaare, Estland

Kuressaare i Estland. Foton Mattias Pettersson

Mattias Pettersson, kommunikatör på Medicinhistoriska museet i Göteborg, tipsar om biskopsborgen i Kuressaare, Estland

Jag vill lyfta fram biskopsborgen på ön Ösel som hamnade på Unesco's världsarvslista år 2002. Borgen som från början byggdes i trä i början på 1300-talet är idag en läcker stenborg i sen gotisk stil med tillhörande vallgrav, placerad mellan stadsparken och Östersjöns strandkant i den estniska staden Kuressaare. Den idylliska lilla kullerstenstaden byggdes upp runt biskopsborgen i slutet på 1300-talet och har sedan dess tillhört bland annat Danmark, Livland, Ryssland, Tyskland, och även Sverige efter freden i Brömsebro 1645.

Idag är biskopsborgen fortfarande stadens centrala punkt där människor samlas för att njuta av både kulturarvet och den vackra naturen runtomkring. Borgen fungerar även som regionmuseum där öns natur- och kulturhistoria finns samlad. Utanför vallgraven finns restauranger och caféer, hotell och spa, och varje sommar besöks biskopsborgen av turister från hela världen för bland annat den årliga Operafestivalen som hålls på borggården.

Mattias Pettersson, kommunikatör på Medicinhistoriska museet i Göteborg

Senast uppdaterad: 2017-02-10 08:39