Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kölnerdomen i Tyskland

Johan Lindblom, kommunikatör i Västarvet, tipsar om Kölnerdomen i Tyskland.

Det känns som att rymden är närmast oändlig, som att tid och rum har upphört och ersatts av en sorts sakral svindel. Det är som att växa samman och bli ett med en ekande ström av viskande röster från en lång historia. Utanför den väldiga porten existerar verkligheten, vardagen, precis som vanligt. Men inne i katedralen svävar en tidlös känsla omkring och landar i alla dess besökare, om än tillfälligt.

Nej, det är inte en utomjordisk rymdupplevelse jag försöker sätta ord på, utan ett besök i Tysklands största kyrka – Kölnerdomen.

Kölnerdomen är ett relativt nytt världsarv, upptagen på Unescos världsarvslista så sent som 1996 och byggdes främst för att hysa relikerna av de tre vise männen som donerats av den tysk-romerska kejsaren Fredrik Barbarossa. Katedralen började byggas i mitten av 1200-talet men stod färdig först i slutet av 1800-talet. Kölnerdomen är en makalös upplevelse för alla som är intresserade av arkitektur, historia, religion och inte minst akustik.

Johan Lindblom, kommunikatör i Västarvet

Senast uppdaterad: 2017-01-25 14:57