Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Katmandudalen i Nepal

Torbjörn Lindström, enhetschef för Västarvet slöjd, tipsar om Katmandu dalen och Patan Duhrbar Square i Nepal.

I november 2013, ett och ett halvt år innan den stora jordbävningen i Nepal besökte jag Patan Duhrbar square i Katmandudalen. Katmandudalen bestod under medeltiden av tre kungadömen som numera är dalens tre största städer; Katmandu, Patan och Bhaktapur. Städerna är i stort sett sammanväxta idag, de skiljs endast åt av floden Bagmati. Alla tre städerna har ett Dhurbar Square, dvs ett torg med gamla kungapalats och tempel byggda huvudsakligen av Mallakungarna under 1600- och 1700-talet. Alla räknas som Världsarv.

Patans Dhurbar Square (Bild 1) anses vara det vackraste av de tre, med det gamla konungapalatset från 1600- och 1700-talet och flera fantastiska tempel, det äldsta från sent 1500-tal. Här finns både Hinduistiska och buddistiska tempel och ett museum i det gamla kungapalatset. Patan är konsthantverkets stad. Här finns mängder av kopparslagare, smeder och bildhuggare.

Hinduiska tempel som Krishna Mandir (Bild 2) får västerlänningar inte beträda om man inte är hindu men vi fick beträda det buddistiska Gyllene templet i närheten bara vi inte bar lädersulor. Vi offrade blommor (Bild 3) och genomförde buddistiska ritualer med bönesnurror. Det är fascinerande att dessa gamla tempel fortfarande används.

Vissa hinduiska ritualer känns ganska makabra därför att bland annat omfattande djuroffer och blodsritualer fortfarande är utbredda. Som tur är var vi inte där under de högtider som en guide berättade för oss var rena blodbaden. Notera dräneringsbrunnen bredvid guiden och rännan vid offerpålen på fotot (Bild 4), den är för att man inte skall behöva vada i blod från djuroffer som är omfattande under vissa högtider och praktiseras än idag. Under jordbävningen 2015 rasade flera av byggnaderna vid Patan Duhrbar Square.

Torbjörn Lindström, enhetschef för Västarvet slöjd
Senast uppdaterad: 2017-01-23 08:33